Početna » МЛАДЕНЦИ САМО ШТО НИСУ-СВАКА МЛАДА ТРЕБА ДА ИСПОШТУЈЕ ОВАЈ ОБИЧАЈ

МЛАДЕНЦИ САМО ШТО НИСУ-СВАКА МЛАДА ТРЕБА ДА ИСПОШТУЈЕ ОВАЈ ОБИЧАЈ

Младе домаћице дочекују госте

Српска православна црква 22. марта слави Дан Светих Четрдесет Мученика, празник у народу познатији као Младенци.

За овај празник везује се много обичаја, а сви се односе за младе супружнике.Младенце према обичајима славе супружници у првој години брака, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан млади тек венчани у свој дом примају госте, који им доносе поклоне и на тај начин помажу на почетку њиховог брака и живота. Младе домаћице дочекују госте и показују своје умеће и спретност спремајући 40 посебних колача, такозване „младенчиће“.

Младенци су иначе датум када се црква и верници сећају страдања Светих четрдесет војника, који су 320. године, за време цара Ликинија прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.

Тако је 22. март посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани љубављу Христовом. На венчањима у цркви, на главе младенаца се стављају венци, који имају троструку симболику:

  • Царски венци – сваки човек је цар у свом малом царству у својој кући
  • Мученички венци – јер у браку треба подносити жртве
  • Венци бесмртне славе – у Христовом царству
  • На југоистоку Србије

Велико славље

Још током викенда почеле су припреме у многим породицама на југоистоку Србије за прославу овог празника. Неки од њих очекују велики број гостију, а послужење се спрема као са славу. Гости доносе поклоне младенцима. Неки обичаји налажу да се слави и у младиној и у младожењиној кући, док неки прослављају само у младожењиној.

На овај дан, обичаји налажу да жене рано устану и месе младенчиће за дуг, срећан и сладак живот, а након тога их нуде свим посетиоцима који у току дана сврате у госте.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept