Početna » МНОГИ РАДНИЦИ У СРБИЈИ И НЕ ДОЧЕКАЈУ ПЕНЗИЈУ Када је идеално време за пензионисање и да ли је 65/63 године старости прекасно?

МНОГИ РАДНИЦИ У СРБИЈИ И НЕ ДОЧЕКАЈУ ПЕНЗИЈУ Када је идеално време за пензионисање и да ли је 65/63 године старости прекасно?

Старосна граница за одлазак у пензију вечита је тема међу запосленима у Србији. Неки сматрају да је касно да се у њу оде са 65 година, кад је реч о мушкарцима, и са 63 године и осам месеци кад се ради о женама, док други наводе да је то идеално време.

од Паланка данас
0 Коментар

Слична ситуација је и са стручњацима чија су мишљења, такође, подељена, а своје аргументе су изнели за портал Мондо.Екипа портала Мондо питала је раније Београђане које је идеално време за одлазак у пензију. Одговори су били различити. С обзиром на то да је старосна граница за одлазак у пензију тема која се тиче бројних аспеката живота, разговарали смо са економистом, психолозима, представником удружења радника и лекаром.

Економиста и уредник публикације Страте Саша Ђоговић навео је да се старосни век људи продужава и да би пензиони систем могао да опстане, мора да се помера граница кад се одлази у пензију.

– И европске земље померају границу одласка у пензију. То је прошле године урадила и Француска и тад су избили немири. Њима се старосна граница померила са 62 на 64 године, а код нас је 65 за мушкарце и 63 и осам месеци за жене. Медицина је напредовала и људи дуже живе и то мора економски да се испрати како би систем био одржив – објаснио је економиста.

Психолог у пензији Александра Јанковић је истакла да је идеално време за одлазак у пензију индивидуално питање. Напоменула је да постоје радохоличари којима крај радног века јако тешко пада.

Објаснила је да такве особе треба да се припремају неколико година за одлазак у пензију како би схватили да тај периода живота није крај, већ да може да буде златно доба.

– Такође, постоје и они који желе да оду много раније и то могу да изведу, јер постоје бројне могућности, али морају да буду свесни да им примања неће бити онолика колика би била да су испунили пун услов. Недостатак новца може да их наведе да се лоше осећају. Мој закључак је да је 65 година оптимално време за одлазак у пензију за већи број људи – закључила је за Мондо Александра Јанковић.

Клинички психолог Спомена Милачић, такође, наводи да је време кад људи треба да оду у пензију индивидуално питање.

– Нека хронолошка правилност, у вези са тим питањем, не постоји – казала је.

На питање да ли је касно да се запослени пензионишу са 65 година одговорила је да то зависи од особе о којој се говори.

– Уколико говорите о особи која је здрава, која живи у земљи без јаких потреса, личних и друштвених, то је неко оптимално време. Бојим се да је велики број људи у Србији напросто истрошен и раније, ментално и физички, тако да 65 година за Швајцарца заиста није исто као и 65 година за Србина. Исто као што 55 година за жену која живи у Финској није исто што и за Српкињу. Просто, ми културолошке разлике, не само за ово, превиђамо и само прекопирамо моделе, а можда је време да прихватимо те културолошке разлике – истакла је саговорница.

Горан Пећанац из Синдиката радника Србије навео је да запослени у Србији треба раније да одлазе у пензију и да су разлози за то: лоши услови рада, велики број професионалних обољења, лоша здравствена заштита, краћи животни век у односу на људе у већини земаља Европе.

– У Србији се и даље радницима исплаћују зараде без уплате доприноса, што доводи до тога да запослени имају мању основу за пензију. Поред наведеног, постоје и многе друге чињенице попут те да је Србија, поред Црне Горе, једина земља у Европи која је бомбардована 1999. године. То је довело до уништења животне средине, користио се и осиромашени уранијум. Све је утицало на то да се смањи животни век наших радника и многи, нажалост, пензију ни не дочекају – објаснио је Горан Пећанац.

Специјалиста медицине рада Саша Чапрић, такође, наводи да је питање одласка у пензију индивидуално, али и да зависи од врсте посла који се обавља.

– Генерално гледано, по мом мишљењу, оптимално време за одлазак у пензију било би 60 година. Здравствено стање радно ангажованог становништва је последњих неколико година знатно нарушено. Радници су преоптерећени, подижу се норме, а не мењају се услови рада, односно не побољшавају се. Старосна граница за одлазак у пензију код нас се усклађује са законима Европске уније, али тамо и овде нису исти услови рада – закључује саговорник.

(Mondo.rs)

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept