Početna » МНОГИ СРБИ НИСУ ЧУЛИ ЗА ЦРНУ ИКОНУ, А ЕВО ГДЕ СЕ ОНА ЧУВА КОД НАС

МНОГИ СРБИ НИСУ ЧУЛИ ЗА ЦРНУ ИКОНУ, А ЕВО ГДЕ СЕ ОНА ЧУВА КОД НАС

Ова икона једна је од ретких у свету

Богородица, ређе Света Богомати и Света Девица Марија, изворно Марија или Мерјем Мирјам, у значењу “горка” или “сјајна”, “изванредна” из Назарета, у Галилеји, по хришћанском веровању мајка је Исуса Христа. Претпоставља се да је рођена 21. септембра 20. године пре нове ере, од родитеља Јоакима и Ане.

У време Исусовог зачећа била је девица, удата за Јосифа из куће Давидове. Према хришћанском предању, дете је било зачето посредством Светог Духа и Марија је остала девица и након порођаја.

Постоје многе иконе Богородице, међутим једна за коју многи Срби не знају је икона Египатске богородице која се чува у Патријаршији у Сремским Kарловцима.

Ова икона једна је од ретких у свету која представља Богородицу која је афроамеричке расе, што је симбол и исказавање поштовања које су у 19. веку насликали афрички православци.

Оно што је још занимљиво на овој икони је прикривена уметност и начин на који је насликана, наиме икона када се гледа из даљине представља основни симбол саме Богородице која у рукама држи Исуса, међутим када се икони приђе ближе могу се видети и обриси лица нос, уста и уши.

Оне који су видели ову икону која се налази у Сремским Kарловцима многе подсети на сличност са чувеном сликом Мона Лизе, чији аутор је прикрио право значење.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept