Početna » МНОГИ СРБИ НИСУ ЧУЛИ ЗА ЦРНУ ИКОНУ, А ЕВО ГДЕ СЕ ОНА ЧУВА КОД НАС

МНОГИ СРБИ НИСУ ЧУЛИ ЗА ЦРНУ ИКОНУ, А ЕВО ГДЕ СЕ ОНА ЧУВА КОД НАС

од Паланка данас
0 Коментар

Ова икона једна је од ретких у свету

Богородица, ређе Света Богомати и Света Девица Марија, изворно Марија или Мерјем Мирјам, у значењу “горка” или “сјајна”, “изванредна” из Назарета, у Галилеји, по хришћанском веровању мајка је Исуса Христа. Претпоставља се да је рођена 21. септембра 20. године пре нове ере, од родитеља Јоакима и Ане.

У време Исусовог зачећа била је девица, удата за Јосифа из куће Давидове. Према хришћанском предању, дете је било зачето посредством Светог Духа и Марија је остала девица и након порођаја.

Постоје многе иконе Богородице, међутим једна за коју многи Срби не знају је икона Египатске богородице која се чува у Патријаршији у Сремским Kарловцима.

Ова икона једна је од ретких у свету која представља Богородицу која је афроамеричке расе, што је симбол и исказавање поштовања које су у 19. веку насликали афрички православци.

Оно што је још занимљиво на овој икони је прикривена уметност и начин на који је насликана, наиме икона када се гледа из даљине представља основни симбол саме Богородице која у рукама држи Исуса, међутим када се икони приђе ближе могу се видети и обриси лица нос, уста и уши.

Оне који су видели ову икону која се налази у Сремским Kарловцима многе подсети на сличност са чувеном сликом Мона Лизе, чији аутор је прикрио право значење.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept