Početna » МОДЕРНИЗУЈЕ СЕ МЕРНА ИНФРАСТРУКТУРА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ СРБИЈЕ: Паметна бројила добра за све

МОДЕРНИЗУЈЕ СЕ МЕРНА ИНФРАСТРУКТУРА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ СРБИЈЕ: Паметна бројила добра за све

Бројне користи за потрошаче, као што су боља контрола потрошње енергије, прецизније рачунање трошкова, као и смањење губитака у дистрибуцији струје

од Паланка данас
0 Коментар

Електродистрибуција Србије поставила је више од 100.000 паметних бројила у веома кратком року и тако убрзала модернизацију мерне инфраструктуре. И стручњаци за енергетику и представници удружења потрошача слажу се да је то добра вест за грађане.


Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) оценио је да увођење паметних бројила у Србији има потенцијал да донесе бројне користи потрошачима, као што су боља контрола потрошње енергије, прецизније рачунање трошкова, као и смањење губитака у дистрибуцији струје.

– Паметна бројила ће уклонити сваку сумњу потрошача у исправност очитавања бројила, а на коју смо до сада имали највише приговора – нагласио је Паповић.  – Нова бројила доприносе и бољој енергетској ефикасности кроз праћење потрошње, односно оптимизовање образаца понашања што ће довести и до смањења укупне потрошње енергије на националном нивоу. Он је додао да би у понуди аналогно или паметно бројило његов избор увек било паметно бројило, јер прецизније праћење потрошње које дигитална технологија омогућава доприноси, не само само потрошачима, већ и целом друштву.

Жељко Марковић, стручњак за енергетику рекао је да када се повежу са центром за управљање  паметна бројила неколико пута у току дана шаљу своја стања и имају могућност да се даљински тачно очита потрошња.

Према његовим речима, ти модерни уређаји имају и друге напредне функције, тако да уколико дође до неке грешке, бројило то пријављује и може одмах да се замени, па не мора корисник да иде на шалтер да пријављује да сумња у исправност бројила.

– Оно што је још важно за купце, односно власнике бројила, за све нас, јесте да паметно бројило сигнализира ако постоји неки квар у том делу мреже, па се убрзава и тражење самог квара, што значи да ће брже реаговати екипа и да ће поправити у случају нестанка струје – истакао је Марковић.

Према најавама из Електродистрибуције Србије постављање паметних бројила и обнављање мерне инфраструктуре наставиће се и у наредним годинама. План је да се пројектом масовне уградње паметних бројила, уз помоћ државе, ЕУ фондова, међународних финансијских институција као што су ЕБРД и ЕИБ, до краја деценије замени око 80 одсто постојећих бројила новим дигиталним са даљинским очитавањем потрошње.

Саша Марчета, специјалиста за паметне мерне системе у Електродистрибуцији Србије подсетио је да је замена старих уређаја за мерење потрошње електричне енергије новим паметним бројилима бесплатна за грађане.

– Кренули смо у последњем тромесечју 2023. године са заменом бројила у Београду и Новом Саду. Нова паметна бројила има више од 100.000 корисника. Наставићемо пројекат у два највећа града у Србији, а уследиће и Ниш, Краљево, Чачак, Ужице, Јагодина, Суботица, Врање, Зајечар, Крушевац, Сомбор и Смедерево – рекао је Марчета.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept