Početna » МОГУ ЛИ ДА СЕ ОДРЖЕ ПРОСЛАВЕ ПОПУТ СВАДБЕ, РОЂЕНДАНА ИЛИ СЛАВЕ НА ДАН ЖАЛОСТИ? Адвокати откривају шта каже ЗАKОН

МОГУ ЛИ ДА СЕ ОДРЖЕ ПРОСЛАВЕ ПОПУТ СВАДБЕ, РОЂЕНДАНА ИЛИ СЛАВЕ НА ДАН ЖАЛОСТИ? Адвокати откривају шта каже ЗАKОН

Приликом ступања закона о обележавању дана жалости многа јавна дешавања ће стати

од Паланка данас
0 Коментар

Србија ће од 5. до 8. маја бити у данима жалости због стравичног злочина који се догодио у основној школи „Владислав Рибникар“ 3. маја, а који је потресао читаву земљу. И дан после злочина, грађани ћутке, мирно и достојанствено пале свеће и полажу цвеће на Цветном тргу у близини школе. Kолоне потресених и неутешних грађана ка овој школи и даље се крећу.Приликом ступања закона о обележавању дана жалости многа јавна дешавања ће стати, бити одложена или прилагодити своје програме дану жалости – као што су музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе. Такође, за време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Међутим, шта се дешава када је реч о приватним прославама, као што су свадбе, рођендани, кршетања и многи други?

„Према важећем Закону о обележавању дана жалости законску обавезу обележавања дана жалости имају органи управе на републичком, аутономном и локалном нивоу, јавне установе, јавна предузећа као и организације којима је поверено вршење јавних овлашћења. Ове одредбе се односе само на јавне скупове, али не и на приватне“, рекао је адвокат Александар Живановић за Мондо.

„Даље, Закон нормира начин обележавања дана жалости у медијима, образовним установама, установама културе и на спортским и културним догађајима и то спуштањем заставе на пола копља, минутом ћутања и прилагођавањем програма дану жалости (неемитовање хумористичког садржаја и забавне музике)“, подсетио је он.

Kада је реч о приватним скуповима и догађајима, адвокат Живановић истиче да се закон на њих не односи. Према томе свадбе, рођендани и друге прославе са законске стране су допуштена ако се не одржавају на јавном месту.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept