Početna » Mошти Светог Саве СПАЉЕНЕ НА ВРАЧАРУ пре 430 година: КАЗНА због устанка Срба у Банату

Mошти Светог Саве СПАЉЕНЕ НА ВРАЧАРУ пре 430 година: КАЗНА због устанка Срба у Банату

Сапаљивање моштију Светог Саве тешка је успомена српског народа, али уједно и важан историјски догађај. Синан паша спалио је тело Светог Саве у Београду, на Врачару 1594. године као казну због устанка Срба у Банату. На месту где су спаљене мошти налази се Храм Светог Саве. Светитељ је тако после смрти постао Христов мученик.

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква присећа се 10. маја и спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.

У време турске тираније српски народ се скупљао код моштију Светитеља да тражи утеху, долазио на поклоњење, охрабрење и исцељење од сваковрсних невоља, а чудотворном Светитељу прибегавали су у болестима и многи муслимани.Турске власти, на челу са Синаном пашом су пре 430 година(1594.) мошти светитеља спалиле надајући бити нарушена величина његове улоге код Срба.

Устанак Срба у Банату

Као непосредни повод за спаљивање тела светитеља Турцима је послужио устанак Срба у Банату 1594. године који је предводио Епископ Теодор.

Устаници су на својим заставама имали лик Светог Саве. Главни комадант турске војске против устаника био је Синан паша београдски.

Бојећи се да се из Милешеве, где су почовале мошти духовног оца и душеводитеља целокупног српског народа, не дигне буна на Турке – Синан паша Београдски наредио је да се тело Светог Саве пренесе из Милешеве у Београд и спали.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept