Početna » МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОЗОВEТЕ НА ЗАСТАРЕЛОСТ РАЧУНА ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА Али да избегнете извршитеља мора бити ОВАЈ УСЛОВ испуњен!

МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОЗОВEТЕ НА ЗАСТАРЕЛОСТ РАЧУНА ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА Али да избегнете извршитеља мора бити ОВАЈ УСЛОВ испуњен!

Дуговања грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.

Међутим, дуг може да буде наплаћен принудно и након тог периода, а једини начин да корисник то избегне је да уложи приговор на време.У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) раније су истакли да уколико их је неко тужио за застарело потраживање, никако не треба да избегавају решење које им стигне од извршитеља.

Потребно је доказ о уплати чувати у том периоду, односно 12 месеци, за сваки случај. Дешава се да грађани случајно не плате неки рачун или можда нису добили опомену. Ако се деси да их неко тужи за застарело потраживање и стигне им решење од извршитеља, обавезно треба у року од осам дана да уложе приговор и да се позову на застаревање. Само тако могу да зауставе принудну наплату потраживања.

Оно што је важно јесте да институт застаре се не примењује аутоматски, већ искључиво када се дужник позове на њега у року од осам дана. Уколико то не учини на крају ће његови трошкови бити вишеструко увећани и дуг ће бити принудно наплаћен.

Иначе, Законом о заштити потрошача забрањено је да се корисници условљавају наплатом застарелих потраживања да би им била поново укључена, односно пружена услуга. Међутим, у пракси се то, ипак, дешава. Суд по службеној дужности не води рачуна о роковима, о томе морају да брину потрошачи.

БлицYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept