Početna » НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ФОРМИРАНА ИНТЕРНЕТ ПИЈАЦА СА СВЕ ВИШЕ ЧЛАНОВА: Уз клик зелениш на прагу

НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ФОРМИРАНА ИНТЕРНЕТ ПИЈАЦА СА СВЕ ВИШЕ ЧЛАНОВА: Уз клик зелениш на прагу

И ПИЈАЧНЕ тезге са разноврсним производима преселиле су се на интернет. Око платформе "Мали произвођачи хране у Србији" окупљено је око 300 продаваца, док заједница на друштвеној мрежи "Фејсбук" броји чак 147.000 чланова. Међу њима је огроман број задовољних корисника, којима су пољопривредници неретко воће и поврће лично доносили на кућни праг.

од Паланка данас
0 Коментар

Иако пиљарима широм Србије посла не мањка, јер имају сталне муштерије које им долазе и радним данима, многи бирају да од куће, уз неколико кликова, напуне кесе свежим намирницама, директно са села. Тај се тренд развио у доба затварања због пандемије, и наставио се до данас. Тако је сајт „Мали произвођачи хране у Србији“ постао спона између купаца и трговаца.– Кроз нашу платформу омогућавамо директну комуникацију између потрошача и произвођача, дали смо простор да се трговци храном огласе и многи су унапредили пословање – открива нам Марија Стојковић са поменутог сајта. – Многи произвођачи су врло брзо побрали симпатије и имају купце који им се радо враћају. Тражени су током целе године.

Сезонско воће и поврће по правилу се најбоље пласира. У зимском периоду ајвари и џемови, домаћа ракија, сиреви и кајмак. Бели луик, месо, ратлук. Све су то производи који се могу пазарити од малих, али проверених произвођача. Тренутно се очекује навала на јагоде, малине и боровнице.

– Они који су развили бизнис, имају посла и често се тражи више него што имају у том тренутку. Пољопривредници и други произвођачи слободни су да формирају цену. Њихова је одлука, и ствар договора са муштеријама на који ће начин да доставе храну. То могу учинити преко курирских служби, неки остављају робу на неколико пунктова у градовима, али врло често договор буде и да се лично нађу или директно доставе на кућну адресу – каже наша саговорница.

Има ту трговаца са Копаоника, из Неготина, Тополе, Алексинца, Зајечара, Ниша, али и из Београда и Војводине. Понуда је разноврсна. У почетку ни купци ни трговци нису били сигурни како ће то изгледати. А ипак су контакти успостављени и поверење изграђено.

– У Фејсбук групи доминирају позитивна искуства и једних и других. Ако се и упуте критике, покушавамо да искомуницирамо са произвођачима, тако да се лако неспоразуми превазилазе – закључује Марија Стојковић.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept