Početna » НА ПУТЕВИМА СРБИЈЕ ПОЧЕЛА КАМПАЊА „ВОЗИ ОДМОРАН“ Ово сваки возач треба да уради пред пут

НА ПУТЕВИМА СРБИЈЕ ПОЧЕЛА КАМПАЊА „ВОЗИ ОДМОРАН“ Ово сваки возач треба да уради пред пут

У Србији је данас званично почела кампања "Вози одморан", усмерена на домаће и транзитне путнике, са циљем смањења броја саобраћајних незгода које настају услед умора.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да је главна порука кампање да возачи на свака два сата праве паузу у трајању од најмање 15 минута, као и да се припреме за  пут.„То подразумева припрему аутомобила на првом месту, бар седам дана пре путовања да се уради техничка исправност, да се провере основне функције на аутомобилу и уколико је нешто потребно да се поправи на аутомобилу, како би он био исправан и поуздан“, рекао је Стаматовић на наплатној рампи Стара Пазова, где се налази кампер „Вози одморан“.

Додаје да је битно да се грађани информишу о стању на путевима и граничним прелазима, како би се избегла дужа задржавања.

„Апелујемо на све наше суграђане да дуга путовања изводе дању, да дању возе, а не у ноћним условима. Лети је умор препознат као главни фактор узрока саобраћајних несрећа. Покушај да се на дестинације стигне у јутарњим сатима, како би се добио тај један дан, а уз вожњу ноћу након радног дана, доводи нас у велики ризик“, поручио је Стаматовић.

Директор Сектора комерцијалних послова Ауто-мото савеза Србије Небојша Мандић истиче да је одморан возач безбедан возач.

„Умор доводи до смањене реакције у саобраћају, што је предуслов за саобраћајну незгоду. Апелујемо на све возаче да буду наспавани и одморни, да праве чешће паузе, да не праве велике температурне разлике када је у питању клима уређај“, рекао је Мандић.

Он додаје да оперативни центар АМСС-а, преко којег се возачи могу информисати о стању на путевима, ради 24 сата, седам дана у недељи.

Заменик начелника Управе саобраћајне полиције Бојан Радовановић нагласио је да летња сезона доноси вишемилионски прилив путника, као и да ће се МУП, у оквиру ове кампање, фокусирати на Коридоре 10 и 11.

„Управа саобраћајне полиције ће у контроли регулисања саобраћаја реаговати и активно и проактивно, али и остварити непосредну комуникацију са учесницима у саобраћају.  Апеловаћемо возачима да одмарају, да буду психофизичи одморни, да не управљају под дејством алкохола и психоактивних супстанци, да вежу појас, а уколико возе децу да то раде на законит и правилан начин“, рекао је Радовановић.

Путници ће у оквиру кампање на путевима Србије моћи да узму флајере, флуоресцентне прслуке, прву помоћ, заштиту од сунца за ветробранска стакла, мајице, привеске за кључеве, флајер у облику лепезе и промо материјал „Доживи Србију“, као и кафу и воду.

Кампања ће се кроз бројне активности спроводити до средине септембра у организацији Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, Јавног предузећа „Путеви Србије“, Ауто-мото савеза Србије (АМСС), Туристичке организације Србије и компаније „ЕКО Србија“.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept