Početna » НАЈЛЕПШЕ ЧЕСТИТKЕ ЗА СЛАВУ: Домаћину који обележава Свету Петку пошаљите ОВЕ РЕЧИ!

НАЈЛЕПШЕ ЧЕСТИТKЕ ЗА СЛАВУ: Домаћину који обележава Свету Петку пошаљите ОВЕ РЕЧИ!

За Вас смо издвојили најлепше жеље којима ћете честитати крсну славу својим драгим домаћинима јер то представља један узвишен чин, да дуго славе у срећи и весељу

од Паланка данас
0 Коментар

Слава, јединствени религијски обичај у Срба, позната још и као крсна слава, спада у народно-црквени обичај и веома битан породични празник који је сврстава одмах после Божића у најбитније када су породична окупљања у питању. Свака крсна слава се слави у част одређеног свеца, који се сматра заштитником породице. Поред породица, славе је и одређене институције (школе, компаније, села, градови…). Свако слави свог свеца заштитника.

Слава се преноси са оца на сина и повезује са црквом. Српска породица чином слављења славе поштује поред свеца и Цркве и саму себе као и своје претке. Временом, услед одређених утицаја, мењао се и сам начин прослављања. Мада, можемо се похвалити да се обичај у великој мери очувао и ипак задржао добар део старе традиције.

Србин обележава славу и у добру и у злу, и кад има и кад нема, и кад је здрав и кад је болестан…трпеза је скромнија или богатија, свако према својим могућностима, али славити се мора.

Оно што је битно да се има у том тренутку и заједничко свима који славе – славски колач, вино, жито и свећа. Пар дана пре славе свештеник освешта водицу која се касније користи за мешење славског колача и окади кућу од злих духова.

Опште честитке за славу

За Вас смо издвојили најлепше жеље којима ћете честитати крсну славу својим драгим домаћинима јер то представља један узвишен чин, да дуго славе у срећи и весељу.

 • Догорева славска свећа, нек вас прати свака срећа, и нек тамјан замирише све невоље нек избрише, нек вас води вера права и срећна вам крсна слава.
 • Обичаји живе давни, обичаји православни, да се слави и прославља, да се крсти и наздравља, чашу дижем не због славља већ због среће и због здравља, Бог вам сваку срећу дао и од зла вас сачувао.
 • У чије се здравље пило, све му здраво и весело било, да се вазда’ песма ори, да се мудра реч прозбори, нек је слава срећна свима, да славите вековима!
 • Помогла ти крсна слава, заштитила сваког твога, док у цркви колач сечеш ти помени свеца свога. Он те штити он те воли и зато се њему моли. Срећна слава, домаћине!
 • Драги домаћини, овог дана окупили смо се да увеличамо славу данашњег свеца и веома сам задовољан што сам ту са вама и што проводимо време заједно. Нека се у ваш дом усели мир и нека срећа буде друго име за вашу породицу. Нека вам данашњи светац донесе пуно радости, среће и здравља, од свег срца вам желим све најбоље. Срећна вам крсна слава!
 • Славска свећа нека подрхтава, здрави били срећна крсна слава, и нек тамјан мирис шири, сваки немир нека смири. Бог вам сваку срећу дао и од зла вас сачувао.
 • Нек дрхтави пламен славске свеће, сагори сву тугу, муку и боли, нека се заувек у твојој кући само слави, поштује и воли. Ово је жеља из срца, права, срећна ти пријатељу крсна слава.
 • Домаћине свога крсног свеца поштуј, он се увек воли, тебе чува, за тебе се моли, прослављајући њега славиш самог Бога, пренеси својој деци да не живе без тога
 • Да здравица дуго кружи, да се вино добро служи, да у дому цвета слога, да је здравље дар од Бога!
 • Да славите још сто година, ви код нас, а ми код вас – срећна слава!
 • Нека вас данашњи светац штити од зла и нека вам буде звезда водиља у свакој животној авантури. Данас у његову част, сви увис подигнимо чаше и пожелимо само најбоље жеље за овај дом. Драги моји домаћини, желим вам пуно здравља, среће и љубави, нека вам је срећна крсна слава!
 • Мили моји домаћини, уживајте у свему што је пред вама, данас је ваша крсна слава и нека осмех заблиста на вашим лицима. Довољно је само да препустите Богу и он ће вам подарити чврсту вољу и веру којом ћете превазићи сваку препреку у животу. Нека вам овај дан буде најлепши у животу и нека ваш дом осети мирис благостања. Нека вам је срећна крсна слава!
 • Данас је дан када треба да заборавимо на све лоше тренутке које смо доживели у нашим животима. Нека нас данашњи светац очисти од свих лоших ствари у нама и нека нам донесе вечити мир и спокој. Данас је ваша крсна слава и желим вам да је проведете у лепом и породичном амбијенту са најдражим особама. Нека вам је срећна крсна слава!
 • Нека вам данашњи светац послужи као пример шта треба чинити у животу и нека вам даје смерницу која води до правог животног пута. У његову славу данас попијте прву чашу рујног вина, нека се славски колач ори над трпезом, нека се осети мирис тамјана, нека међу свим људима завлада мир Божији. Желим да у вашој породици увек влада слога и мир, нека вам сваки нови дан донесе пуно прилика за успех и напредак. Нека вам је срећна крсна слава!
 • Најдражи моји, слава је посебан дан, дан који се веома разликује од осталих, дан намењен Богу и свецу који је заштитни знак дома и породице. Нека ваш живот поприми ноте празничне атмосфере, желим да ваша крсна слава протекне у лепом и свечаном расположењу. Нека ваша кућа зна само за напредак и срећу, желим вам пуно љубави, деце и здравља. Нека вам је срећна крсна слава!
 • Немој данас ништа да те брине, срећна слава домаћине. На столу је славски колач, жито и вино, трпеза је постављена фино, (име славе) се вечно слави, живи били и да сте здрави!

27. октобар Света Петка – Параскева

Света Петка, светитељка српског порекла, много је тога у име наше вере прорекла. У посту и молитви је цео живот живела, јер она је тако још у младости хтела. За њу се данас драгом Богу помоли јер она све вас у породици чува и воли. Срећна слава!

Срећна ти слава (послужница) домаћине! Нека Света Петка заштити двој дом и твоје укућане. Нека твоје покољење вечно памти овај свети дан. Имао рода и порода. Нека ти се њива пшеницом злати. Амбари ти били пуни кукуруза. Дао Бог да ти се из куће смех и песма ори, да ти укућани увек буду сити, да твојом кућом влада здравље!

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept