Početna » НАЈВЕЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИ БУЏЕТ: Стижу нове субвенције, а ево ко ће све имати право на њих

НАЈВЕЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИ БУЏЕТ: Стижу нове субвенције, а ево ко ће све имати право на њих

ПРЕДЛОЖЕНИ пољопривредни буџет за следећу годину је већи него икада раније јер поред чистих буџетских 105 милијарди динара укључује и рефакцију на акцизе од 14 милијарди динара, што укупно износи 119 милијарди, изјавила је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

од Паланка данас
0 Коментар

Она је у Скупштини Србије, где је посланицима образложила буџет за пољопривреду и Закон о подстицајима, рекла да је за овај буџет, осим тога што је највећи у апсолутном износу, важно и то што ће цео бити усмерен на обавезе из следеће године јер неће бити заосталих дуговања, као што је до сада било.


– Закључно са 31. децембром нећемо имати заосталих дуговања. То је веома битно јер ћемо у јануару моћи да седнемо и да се договоримо око тога шта је пољопривредницима у датом тренутку неопходно. Повећањима у овој години смо сточаре потпуно заокружили кроз субвенције по литру млека и по грлу говеда и свиња, а оно што нисмо урадили у 2023. биће урађено у 2024. – навела је министарка.

Истакла је да је планирано повећање субвенција за овце, козе, овнове и јарчеве са 7.000 на 10.000 динара, за кокошке са 100 на 140 динара и за пчеларе по кошници са 800 на 1.000 динара.

Када је реч о Закону о подстицајима, који је такође на дневном реду текућег скупштинског заседања, Танасковићева је рекла да је њиме предложено повећање обима и површине која ће се од следеће године субвенционисати, са 20 хектара на 100 хектара.

– Ново је и то да ће субвенције добијати само они који земљу обрађују, а не као што је до сада било да их добијају власници земљишта. Тако ће и они који нису власници земље а обрађују туђу, моћи да добије субвенцију, да ли кроз уговор о закупу или по неком другом основу – рекла је она.Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept