Početna » НАРОДНИ ОБИЧАЈИ ЗА МАТЕРИЦЕ, НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ЖЕНА И МАЈКИ: Које од њих се “ВЕЗУЈУ” и шта НИКАКО не смете да носите

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ ЗА МАТЕРИЦЕ, НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ЖЕНА И МАЈКИ: Које од њих се „ВЕЗУЈУ“ и шта НИКАКО не смете да носите

Материце се прослављају 24.децембра, а за овај радосни разник везујемо многа веровања и обичаје

од Паланка данас
0 Коментар

Материце се ове године прослављају 24. децембра, а по народном обичају, то је дан када деца везују мајку, а она њима да би је пустили спрема ручак или даје поклоне и слаткише.Материце се традиционално славе 2 недеље пре Божића и сматрају се највећим празником жена и мајки у хришћанству.

Која то веровања повезујемо са Материцама?

Поред тога што је обичај да се деца пробуде пре мајке и да је вежу и за слободу траже откуп, некада се такође веровало да муж треба да веже новопечену жену и тако призове потомство, а да се тек венчани пар треба да се заветује једно другом на Материце/Оце, потврђујући црквени венчани завет.

Један од обичаја је и да све жене оду на литургију да и траже опрост за све грехове које су можда починиле, али и да спреме свечани ручак, који је постан.

Једно од највећих веровања је да морамо носити нову одећу, никако већ ношену, како бисмо ушли „чисти“ у Нову годину.

Који су обичаји којих се треба придржавати?

Поред свечаног ручка, постоји новија традиција по којој Очеви и деца спремају ручак мамама које треба тог дана да се одмарају, јер су обезбедиле поклон деци.

Ово је дан кад не треба ништа да се чисти, нити сређује, не треба распремати кућу или усисавати.

Због поста, пожељно је окадити кућу и помолити се за здравље и срећу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept