Početna » НАСЛЕЂИВАЊЕ НЕИСПЛАЋЕНИХ ПЕНЗИЈА-ШТА ТРЕБА ЗНАТИ?

НАСЛЕЂИВАЊЕ НЕИСПЛАЋЕНИХ ПЕНЗИЈА-ШТА ТРЕБА ЗНАТИ?

Kада члан породице умре, нерешено питање неисплаћених пензија често оставља наследнике несигурним шта је даље потребно да ураде и коме да се обрате.

од Паланка данас
0 Коментар


.

У Фонду ПИО потврђују да чланови породице имају право да наследе неисплаћени износ, али морају да затраже потврду од Фонда за оверу неисплац́ене пензије и припадајућих новчаних накнада.



Наследници могу тражити породичну пензију ако је умрло лице било осигураник или корисник пензије. Подобност се односи на чланове породице који испуњавају услове за пензију или имају најмање пет година осигурања. Случајеви повреда на раду или професионалне болести дају члановима породице право на пензију без обзира на покриц́е осигурања. Супружници, ванбрачни партнери, удовице, удовци, деца и родитељи могу тражити породичне пензије, под одређеним условима.

Удовице стичу право на породичну пензију са 53 године или ако постану неспособне за рад у року од годину дана од смрти супружника. Удовица која ради као старатељ деце такође испуњава услове за породичну пензију. Удовци испуњавају исте услове, али право почиње са 58 година.

Деца примају породичну пензију до 15. године. Они који похађају средњу школу могу је наставити да примају док не заврше школовање, до 20 или 26 година за ученике високог образовања.

Да би спречио злоупотребе, Фонд ПИО добија податке о смрти путем система е-Управе или прихвата извод из матичне књиге умрлих од чланова породице. Правовремено обавештавање Фонда је кључно, посебно за случајеве када је преминули боравио у иностранству. Фонд израчунава износ пензије који доспева до датума смрти и обезбеђује одговарајуц́у исплату, решавајуц́и сваку преплату.

Наслеђивање неисплац́ених пензија захтева разумевање критеријума подобности и поштовање процедура. Чланови породице могу тражити породичну пензију уз посебне услове. Правовремено обавештавање Фонда ПИО је од суштинског значаја за спречавање злоупотреба и обезбеђење тачних обрачуна.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept