Početna » НАСЛЕЂИВАЊЕ ПЕНЗИЈЕ У СРБИЈИ: Шта треба знати и која су Вам права

НАСЛЕЂИВАЊЕ ПЕНЗИЈЕ У СРБИЈИ: Шта треба знати и која су Вам права

од Паланка данас
0 Коментар

Наследници често након смрти члана породице имају недоумица око тога шта би требало да раде са неисплаћеним пензијама. Из ПИО Фонда објашњавају да чланови породице могу да наследе неисплаћен износ, али је потребно да од Фонда затраже издавање потврде о припадајућим, а неисплаћеним износима пензије и новчане накнаде.Потврда коју издаје Фонд користи се затим пред надлежним судом или јавним бележником како би се у целости утврдила имовина умрлог која је предмет наслеђивања, као и наследни делови.

“Уколико је преминуло лице било осигураник или корисник пензије, наследници могу остварити право на породичну пензију под условима предвиђеним Законом о ПИО. То право имају чланови породице умрлог корисника старосне или инвалидске пензије, односно умрлог осигураника који је испунио услове за пензију или навршио најмање пет година стажа осигурања. Ако је узрок смрти повреда на раду или професионална болест, чланови породице стичу право на пензију без обзира на дужину стажа осигурања умрлог. Право на породичну пензију, под одређеним условима, могу остварити и супружник и ванбрачни партнер, удовица, удовац, деца и родитељ преминулог”, наводе наши саговорници.

Удовица стиче право на породичну пензију ако је до смрти супружника навршила 53 године живота или је у року од једне године од дана смрти супружника постала потпуно неспособна за рад. Такође, удовица стиче право на породичну пензију ако је старатељ једног детета или више деце.

Када је реч о удовцима и наслеђивању породичне пензије услови су исти као и за жене, осим што удовац стиче право на породичну пензију ако је до смрти супруге навршио 58 година живота.

Дете стиче право на породичну пензију и она му припада до навршених 15 година живота.

После тога дете стиче право на породичну пензију ако похађа средњу школу и она му припада до завршетка школовања, али најдуже до навршених 20, односно 26 година живота ако похађа високошколску установу.

“Деца са инвалидитетом стичу право на породичну пензију и после престанка запослења, односно обављања самосталне делатности”, објашњавају из Фонда ПИО.

Злоупотребе права на породичну пензију
Када је реч о злоупотребама наслеђивања пензије, наши саговорници кажу да о чињеници да је пензионер преминуо Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање добија информацију посредством е-Управе од надлежних матичних служби које тај податак региструју у матичним књигама или од чланова породице који достављају извод из књиге преминулих уз захтев за наплату погребних трошкова.

Ипак, могуће су ситуације у којима се обавештење не прими благовремено, а што се најчешће дешава када је корисник права преминуо у иностранству.

По пријему информације о смрти пензионера овлашћени радник Фонда обрачунава припадајући износ пензије (и новчане накнаде) корисника до дана смрти и проверава да ли је пензија у целости исплаћена, односно да ли постоји неисплаћен износ који је припадао умрлом, или је можда исплата извршена у вишем износу од припадајућег.

“У сваком случају, о томе да је корисник осигурања преминуо обавештава се пословна банка преко које се врши исплата, а уколико је банци упућен виши износ од припадајућег тражи се повраћај средстава”, закључују из Фонда ПИО.

Извор Бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept