Početna » НЕ ПЕРИТЕ АУТОМОБИЛЕ, У ПЕТАК У 18 ЧАСОВА НАС ОЧЕКУЈЕ ОВА ПОЈАВА: Метеоролошкиња УПОЗОРАВА

НЕ ПЕРИТЕ АУТОМОБИЛЕ, У ПЕТАК У 18 ЧАСОВА НАС ОЧЕКУЈЕ ОВА ПОЈАВА: Метеоролошкиња УПОЗОРАВА

Србију наводно очекују и киша и сахарски песак током 1. и 2. фебурара

од Паланка данас
0 Коментар

У ноћи између четвртка и петка очекује се местимична киша у нашој земљи. Истовремено, са југоистока долази талас сахарског песка који ће замутити кишу која ће оставити трагове на аутомобилима и прозорима.У четвртак после подне Србију би требало да захвати фронт из правца Будимпеште, који ће донети кишу у нашу земљу, коју, у зависности од дела територије, можемо очекивати у ноћи између четвртка и петка, каже метеоролошкиња за Еуронеwс Србија Милена Ћирковић.

„Оно што је карактеристично јесте да ће се проласком тог фронта успоставити југоисточно струјање, што значи да ће мања количина сахарског песка стићи и до Србије“, објашнава Ћирковић.

Она истиче да сахарски песак можемо очекивати већ у петак у 18 сати.

„Прво ће захватити подручје Западне Србије, односно југозападног дела, а очекује се да ће у наредним сатима захватити југоисток земље“, наводи метеоролошкиња.

Како каже „у питању је мала количина сахарског песка која неће утицати на здравље људи, али ћемо моћи да приметимо замућеност ваздуха“.

Да ли је сахарски песак штетан по здравље?

Она наглашава да ће киша која местимично буде падала бити жуте и прљаве боје, па се грађанима препоручује да не планирају прање прозора и кола.

Осим тога, процењује се да та ће талас сахарског песка брзо проћи кроз Србију.

„Он ће врло брзо проћи кроз Србију, па већ од суботе можемо да очекујемо ведро и сунчано време које ће обезбедити добру видљивост, и тада сахарски песак неће бити присутан у ваздуху“, указује Ћирковић.

Па ипак, у тренутку када буду присутне, честице сахарског песка неће имати негативан утицај по здравље људи.

„Оне утичу у много већој концентрацији, тако што праве микрооштећења на организму, односно када ми удахнемо те честице, које су нано величине, оне праве „микро резове“, па смо услед тога више подложни инфекцијама, јер могу направити оштећења на ноздрви, плућима…“, објашњава Ћирковић.

Па ипак, присуство сахарског песка нема само негативне последице, јер како каже наша метеоролошкиња, овај талас могао би да обрадује пољопривреднике.

„Пољопривредници га воле, јер честице сахарског песка садрже минерале, који обогаћују земљу“.

Почетак фебруара створиће услове за загађење ваздуха

Упркос сахарском песку кога ћемо како је речено испратити већ првог дана викенда, Ћирковић истиче да нас у наредним данима фебрурара очекује стабилно време, што ће погодовати задржавају штетних материја које ће утицати на загађење ваздуха.

„Дуго времена ћемо бити под утицајем антициклона, што значи да се очекује висок ваздушни притисак који подразумева маглу, слаб ветар тако да ја негде очекујем да ће загађеност ваздуха у наредним данима, односно у првим данима фебруара бити прилично велика“, закључује метеоролошкиња.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept