среда, мај 29, 2024
Početna » НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ: Вакцине спасиле милијарде живота

НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ: Вакцине спасиле милијарде живота

Последња недеља у априлу обележава се као Европска недеља имунизације, током које ће, у оквиру "отворених врата" у домовима здравља, сви заинтересовани родитељи моћи да доведу децу да приме све до сада пропуштене вакцине. Такође, од сутра до 27. априла сви млади од девет до 19 сати бесплатно ће моћи да приме вакцину против ХПВ вируса.

од Паланка данас
0 Коментар

Да не постоје вакцине, према проценама стручњака, данас би нас на свету, уместо осам милијарди, било свега две милијарде. Захваљујући њима, сваког минута спаси се пет људских живота, и зато епидемиолози у Европској недељи имунизације подсећају на значај превенције када је реч о заштити од смртоносних болести.


„Ми смо искоренили Вариолу веру, искоренили смо Полио 2, последњи случај дифтерије у Војводини регистрован је 1977. године. То су озбиљне и смртоносне болести. Морбиле као и велики кашаљ су остали као смртоносне болести, зато је потребно да се вакцинишемо током целе године“, каже за РТВ др Миољуб Ристић, епидемиолог из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине.

Иако је у нашој земљи обухват вакцинације против већине заразних болести задовољавајући, он по правилу опада када је епидемијска ситуација мирна.

Одзив и заинтересованост за вакцину рапидно расту у времену пандемија, што је, како подсећа др Ристић, био случај и почетком 2021. године, када су „реке људи“ чекале да се вакцинишу на Новосадском сајму.

„Када се десила епидемија морбила 2017/2018, ево на примеру Дома здравља „Нови Сад“, они су у тој епидемији за три месеца дали више доза вакцина него за годину дана претходних. Када се десио Ковид, ви нисте тамо могли да вакцинишете људи колико су желели тог једног дана да приме“, додаје

Огромно интересовање било је ових дана и у београдској, нишкој, крагујевачкој и новосадској Студентској поликлиници за вакцинацију против ХПВ вируса.

У Новом Саду је дато 450 доза за младе од 19 до 26 година. Када је реч о деци од 9-19 година, одзив је нешто слабији, од прошле године је дато преко 10 хиљада доза. Сви који нису били прилици да је приме, моћи ће то да ураде током целе наредне недеље.

„Од 21. до 27. априла, сваки Дом здравља, током „отворених врата“, у тим терминима, који су објављени на сајту сваког Дома здравља, постоји одређено време када сваки родитељ може да дође са дететом за вакцинацију и против ХПВ-а, и против морбила и свих пропуштених прилика када је требало да се приме на време“, наводи Ристић.

Подизање свести о значају имунизације биће главни задатак струке и у наредним годинама, јер, како је закључио др Ристић, са Ковидом 19 није стављена тачка на пандемије, већ „три тачке“.

Јер је са Ковидом 19 свет спознао размере последица које неки непознати „X“ вирус, може да изазове, уколико дође у контакт са људима.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept