Početna » НЕМА БЕЗБЕДНЕ УПОТРЕБЕ ПЕТАРДИ, ДЕЦИ УСКРАТИТИ КОНТАКТ СА ПИРОТЕХНИКОМ

НЕМА БЕЗБЕДНЕ УПОТРЕБЕ ПЕТАРДИ, ДЕЦИ УСКРАТИТИ КОНТАКТ СА ПИРОТЕХНИКОМ

од Паланка данас
0 Коментар

Превенција је најбољи начин лечења повреда насталих приликом употребе пиротехничких средстава, указао је доктор Ђорђе Крављанац из Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ и истакао да нема безбедне употребе петарди, те да деци не треба дозволити да уопште дођу у контакт са пиротехничким средствима.

Он је за Танјуг рекао да повреде настале приликом употребе пиротехничких средстава могу бити наизглед безазлене у смислу да су то мање опекотине и мање ране, али да некада могу да захвате делове тела у виду већих опекотина, те да се могу задобити повреде шаке које се завршавају ампутацијом прстију или недостатком делова шаке.

У периоду од две године имали смо такве случајеве које смо могли да решавамо само у амбулантним условима, није било пријема у болницу и оних који су захтевали неко хируршко лечење. Међутим, за дочек 2022. године, троје деце имало је озбиљне повреде и хоспитализовано је у Институт за мајку и дете, рекао је Крављанац.

Он је свима који раде с децом, а пре свега родитељима, поручио да употреба пиротехничких средстава за децу представља опасност, наводећи да деца не знају на безбедан начин да употребљавају петарде већ често из радозналости покушају да употребе то пиротехничко средство.

Баце петарду, она не експлодира, онда је поново узму у руку и тада дође до експлозије и повреде, рекао је Крављанац и додао да се све то догађа из дечије радозналости, али и из недовољног знања о могућностима које могу да настану приликом употребе пиротехничких средстава.

Та употреба може да буде са бројним последицама и компликацијама које некада могу да угрозе дечији живот, рекао је Крављанац и додао да се током свог рада сусрео са више веома тешких случајева оваквих повреда.

Између осталог, навео је да су спасили дечака који је пре неколико година убацио петарду у резервоар за бензин при чему је дошло до експлозије, па повреда није захватила само шаке већ читаво тело – лице, главу, екстремитете, труп.

Он је био животно угрожен, неколико пута смо га оперисали у смислу трансплатације коже, лица, реконструкције шака…Успели смо да га спсимо, али он редовно долази код нас и сваке године има две или три операције у смислу реконстукција које захтевају оперативно лечење ожиљака који су изражени и који му праве проблем у свакодневном функционисању, рекао је Крављанац.

Говорећи о томе шта би прво требало урадити када дође до оваквих повреда, пре позива лекара, навео је да би рану прво требало на неки начин заштитити, односно ако је могуће испрати је хладном водом или ставити хладне облоге и увити повреду пешкиром, пеленом или неким другим материјалом, а потом дете што пре је могуће довести у хитну хируршку службу где ће на адекватан начин бити збринуто.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept