Početna » НЕМАЧКОЈ ФАЛИ 100.000 РАДНИКА, ЕВО ШТА РАДЕ СРБИ И КОЛИКЕ СУ ПЛАТЕ

НЕМАЧКОЈ ФАЛИ 100.000 РАДНИКА, ЕВО ШТА РАДЕ СРБИ И КОЛИКЕ СУ ПЛАТЕ

Немачка се већ неко време бори са великим дефицитом када је у питању радна снага. Најјачој економији у Европи недостаје преко 100. 000 радника, а судећи према новом закону, тај број ће се повећати за око 60.000 нових позиција које се односе на уградњу грејања. Тако се још једном потврђује популарност занатских послова у европским земљама, којима се углавном баве наши људи због добре зараде.

од Паланка данас
0 Коментар

Подстицај за потенцијални прилив више десетине хиљада радника јесте нацрт закона који је одобрила немачка влада, а тиче новог начина грејања који је планиран за 2024. годину. Наиме, нови системи грејања, који се инсталирају у новим и старим зградама, морају да користе 65 одсто енергије из обновљивих извора. Kрајњи циљ је смањивање зависности од фосилних горива. Њих је могуће заменити коришћењем топлотних пумпи, системимам даљинског грејања или на соларну енергију.Централно удружење за санитарије, грејање и климатизацију (ЗВСХK) је саоштило да ће због тог процеса Немачкој ће бити потребно 60.000 радника за инсталацију новог система грејања на нивоу целокупног тржишта.

Најчешћи послови наших људи у Немачкој
Наши људи који живе у Немачкој се најчешће баве физичким пословима, грађевином у првом реду, а велики број њих је запослен у здравственим системима, као што су неговатељи, медицински техничари, физиотерапеути, фармацеути, а одлази и велики број доктора.

Поред тога доста их је запослено у угоститељству, при чему су најбројнији конобари и кувари, затим особље за рад у кухињи и производњи хране, као и радници за одржавање хигијене објекта. Молери, аутомеханичари, заваривачи, електричари и возачи су и даље најпопуларнији послови Срба у иностранству.

Према проценама скоро пола милиона Срба живи у Немачкој, а тај број несумњиво расте. Многи одлазе сезонски, на три или шест месеци како би додатно зарадили. Има и оних који циљано одлазе у потрази за трајнијим запослењем и животом у овој богатој држави.

Плате радника „преко“
Мали је проценат оних који напусте своју земљу и оду да раде у својој струци. Велики број случајева су преквалификације за занимања која су актуеална на тржишту рада и која се добро плаћају.

Тако један водоинсталатер може да заради од 2.317 до 4.524 евра, а столар у просеку од 1,576 евра до чак 5.339. Аутомеханичарима и аутоелектричарима плата иде од 2.019 до преко 5.000 евра. Пекар пак може зарадити месечно и до 4.000 евра. Фризерски занат се плаћа минимално 1.576 евра, а зарада може нарасти и до 3.240 евра. За чишћење просторија се плаћа од 1.500 до 2.849 евра.

Што се угоститељства тиче, конобари имају примања од 1.653 до 3.738 евра, а кувари и до 6.579 евра. Рецепционери су плаћени од 1800 до 3.456 евра, а менаџери хотела зарађују од 2.120 до скоро 10. 000 евра!

Дадиље могу зарадити од 1.500 до 4.168 евра, а оптимум за медицинске техничаре је од 1.612 до 4. 531 евра. Ако желите да будете „супервизор у цалл центру“ зарадићете од 3.085 до 5.564 евра.

Бонуси су често наглашени када конкуриште на оглас, а често се и подразумевају, те нису укључивани у ову плтежну рачуницу.

Олакшице за стране раднике
Kако би привукла раднике, влада Немачке је разматра нацрт закона о лакшем запошљавању страних држављана.

Један део се односи на образовање. Предвиђа се лакше прихватање диплома из других држава јер ће се дипломе признавати ако имате две године радног искуства у тој сфери и ако матична држава дозвољава преквалификацију. Затим, законом се дозвољавају преквалификације и промена занимања.

Једна од новина које се разматра јесте такозвана карта шанси. Она подразумева бодовни систем којим се омогућава лакше добијање заспослења, али и држављанства. Ознавање језика, професионално искуство, старост и повезаност са Немачком су окоснице овог система. Потребно је најмање 6 бодова да би људи који долазе у Немчку добили карту шанси, а три бода доноси добро познавање језика, на пример.

Језик је један од главних постулата за обављење и савлађивање посла у иностранству, мада не захтевају све професије високе нивое познавања језика, већ основно знање. У медицинској сфери је неопходан, док помоћни радник у кухињи не мора да зна толико добро.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept