Početna » НЕВЕРОВАТНЕ ИЗМЕНЕ У ПРАВИЛНИКУ И ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА: Од сада и наставници и родитељи у ПРОБЛЕМУ, ево ШТА их чека

НЕВЕРОВАТНЕ ИЗМЕНЕ У ПРАВИЛНИКУ И ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА: Од сада и наставници и родитељи у ПРОБЛЕМУ, ево ШТА их чека

Нови Правнилник о оцењивању доноси само строжија правила за ученике, али не и бољу позицију

од Паланка данас
0 Коментар

Школе у последњој недељи првог полугодишта, као и последњој недељи наставне године неће организовати родитељске састанке и информативне разговоре са родитељима, једна је од новина које предвиђа нови Правилник о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању.Према Правилнику, који је недавно усвојен, једна од новина предвиђа и да је одељенски старешина дужан да благовремено, а најмање четири пута у току школске године обавештава родитеље о постигнућима ученика, а ако родитељ не долази на родитељске и индивидуалне састанке, одељенски старешина је дужан да га у писменој форми обавести о успеху и оценама.

У случају да се родитељ у року од 15 дана од дана добијања позива не одазове том позиву, школа ће о томе обавестити надлежни центар за социјални рад и затражити његово поступање, наводи се у Правилнику који је објавило Министарство просвете.

Према Правилнику о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању у случају да родитељи више од половине ученика из истог одељења сматрају да одређени наставник наставу и друге облике образовно-васпитног рада, вредновање, праћење, проверавање и оцењивање ученика не спроводи у складу са законом и овим правилником, школа у том случају спроведи одређену процедуру.

Наиме, родитељи који имају примедбе могу се обратити одељенском старешини преко представника родитеља у савету родитеља дописом, који је претходно заведен, након чега ће одељенски старешина о томе обавестити наставника, надлежно стручно веће и директора.

Након тога ће стручно веће прибавити изјашњење наставника на чији је рад уложена примедба и испитати примедбе на основу којих ће стручно веће своје мишљење, након испитивања ситуације, приложити директору.

Директор заједно са стручним сарадником и секретаром разматра мишљење стручног већа и доноси одлуку о прихватању, односно одбијању примедаба родитеља, а уколико је примедба основана директор, стручни сарадник и секретар израђују план појачаног увида у рад наставника кроз посету и мере за отклањање неправилности.

Како се наводи, нови правилници о оцењивању у основним и средњим школама део су активности којима се јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, а усаглашавају се изменама Закона о основама система образовања и васпитања, који је усвојен у новембру прошле године и предвиђа бројчано оцењивање владања у основним и средњим школама, почев од 2. разреда основне школе.

Када је реч о Правилнику о оцењивању ученика у средњем образовању и васпитању, према његовим одредбама, владање ученика оцењиваће се бројчано, најмање два пута у току полугодишта, као и на крају полугодишта и утицаће на општи успех ученика.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић објаснила је раније да се правилницима прецизира поступање и критеријуми за оцењивање владања ученика, које се врши два пута у полугодишту и утиче на општи успех ученика.

Према њеним речима циљ ове мере јесте да буде и превентивна, јер је, како је објаснила, важно да ученици знају да се и њихово понашање оцењује и да оцена из владања утиче на њихове резултате и општи успех.

Оцењује се и владање ученика на дужем кућном и болничком лечењу, ученика који стиче средње образовање и васпитање код куће и ученика за којег је организована настава на даљину, док се владање ванредног ученика не оцењује.

На оцену из владања не утичу оцене из других предмета, а школа је у обавези да континуирано прати, анализира, благовремено предузима мере у циљу развијања одговорног понашња ученика и свих учесника у образовно-васпитном процесу.

Министарка је такође тада објаснила да ће приликом закључивања оцене из владања, одељењско веће узимати у обзир и ангажовање ученика у ваннаставним активностима, у планирању и реализацији превентивних активности, његово понашање према другим ученицима и запосленима и извршавање школских обавеза, изостанке, изречене васпитне и васпитно-дисциплинске мере.

Еспресо


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept