Početna » НЕВЕРОВАТНО: Око 6 хиљада породица из Србије крило смрт свог члана, разлог је више него БИЗАРАН

НЕВЕРОВАТНО: Око 6 хиљада породица из Србије крило смрт свог члана, разлог је више него БИЗАРАН

Скоро 6.000 породица у Србији свесно прећутало смрт ближњег

од Паланка данас
0 Коментар

Скоро 6.000 породица у Србији свесно је „прећутало“ смрт члана породице, настављајући да прима социјалну помоћ, пише Ресетка.рс.
То је, између осталог, резултат анализе примене Регистра „Социјална карта“, у протеклих 15 месеци.

Подсећања ради, Регистар “Социјална карта“ успостављен је 1. марта 2022. године, као извор података, неоходних за вођење поступака за остваривање различитих права и услуга у области социјалне заштите.

Највећи допринос успоставјању система социјалне бриге о материјално и здравствено најугроженијим категоријама становништва, јесте чињеница да грађани лакше и брже остварују права, јер нису у обавези да сами прикупљају податке при подношењу захтева, штедећи сопствене ресурсе, пре свега новац и време.

Kроз Регистар „Социјална карта“ формирано је 12.590 обавештења о преминулим лицима, што је Центрима за социјални рад омогућило да благовремено реагују на ту чињеницу и спрече даље исплате.

Међутим, откривено је и око 6.000 случајева неоснованих исплата и након што су лица преминула:

– Kод права Додатак за помоћ и негу другог лица –4.427 лица

– Kод права Новчана социјална помоћ –1.134 лица

– Kод права Услуге смештаја – 308 лица.

У одређеном броју случајева, ове накнаде су исплаћиване и по две деценије након смрти корисника права.

Kроз примену Регистра „Социјална карта“, Центри за социјални рад су, током протеклих 15 месеци, добили 4.173 обавештења о увећању непокретне имовине породице која користи социјалну помоћ, преко 30.000 обавештења о увећању прихода корисника новчане помоћи.

Kроз разрешавање преко 85 хиљада захтева о неусаглашеностима података о лицима из интерних евиденеција Министарства, које се односе на социјалну, дечју и борачко-инвалидску заштиту, као и кроз решавање скоро 10.000 обавештења о неусаглашеностима са подацима Централног регистра становништва, допринело се повећању процента тачности података о лицима и оправданости одлука о даљем уживању права.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept