среда, април 24, 2024
Početna » НОСТАРДАМУСОВА ПРОРОЧАНСТВА ЗА 2023. СУ ВРЛО МРАЧНА-ДУГА СЕ НЕЋЕ ВИДЕТИ 40 ГОДИНА

НОСТАРДАМУСОВА ПРОРОЧАНСТВА ЗА 2023. СУ ВРЛО МРАЧНА-ДУГА СЕ НЕЋЕ ВИДЕТИ 40 ГОДИНА

Поједини верују да је Нострадамус предвидео 'велики седмомесечни рат'

од Паланка данас
0 Коментар

 

Михаел де Ностредам није с нама већ више од 450 година, али његове рјечи и данас бројни учестало цитирају. Kако и не би, Нострадамуса се сматра највећим видовњаком свих времена, а његова књига „Пророчанства“ (1955. година) издана је у милијунима примерака те је и данас најпознатија књига пророчанстава икад штампана.

Нострадамусу се приписују исправна предвиђање пуно важних догађаја, од успона Хитлера па све до напада на Близанце 11. септембра, али чињеница је исто тако да је дело написао у катренима (стиховима) те да га је изузетно тешко тумачити јер не прецизира године.

Такође, Нострадамус се користио и опскурним латинским риечима како би створио могућности двоструког значења, радо је изостављао предлоге, чланове, рефлексиве и везнике, а уједно је фаворизвао и инфинитив као безвременски и безлични облик који се може читати на много начина.

Ипак, стручњаци који проучавају „Пророчанства“ наводе да постоје показатељи како би се многе ствари могле одвијати у блиској будућности, па тако поједини мисле да је Нострадамус предвидео и велики рат до којег ће доћи 2023. године (и притом упозоравају на могућу ескалацију рата у Украјини, оп.а.).

Погледајмо у наставку што се још све веже уз предсказања славног француског лекара и 2023. годину:

Kрај сна о Марсу
У једном од својих катрена Нострадамус загонетно пише да ће се ‘светлост Марса угасити’. Исправно или погрешно, али та се реченица сада понајвише веже уз Елона Маска, човека који је у марту храбро казао како се нада да ће људи крочити на Марс 2029. године.

Значи ли Нострадамусова порука да до тога ипак неће доћи и да ће Маск морати одустати од својих планова?

Можда, али је у сваком случају занимљиво рећи да је наведена реченица део истог катрена који садржи пророчанство о седмомесечном ‘великом рату’. Kатрен заправо имплицира да ће се велики рат и разочарање везано уз одлазак на Марс догодити током исте календарске године.

Економска катастрофа
Пандемија, карантини, рат у Украјини… Ако само то узмемо у обзир, не чуди што су државе широм света упловиле у немирне воде. Многи стручњаци верују да ће се инфлација и лоши свеопшти економски трендови наставити погоршавати, а чини се да се с тиме сложио и Нострадамус.

„Бушел пшенице дићи ће се толико високо да ће човек јести ближњега“, написао је у књизи француски видовњак, међутим иако реченица звучи прилично морбидно и драматично, делује као да заправо упозорава на то да ће трошкови живота довести до још већег очаја и још горих сукоба.

Надајмо се да је референца на канибализам ту ипак била само поетски изрижај, а не изравно предвиђање збивања у 2023. години.

Погоршање климатске кризе
Kлиматска криза засигурно ће остати горући проблем и у 2023., а пишући следећи катрен, чини се да је Нострадамус указао на то да стижу још мрачнија времена.

Четрдесет година дуга се неће видети.

Четрдесет година бит ће виђена сваког дана.

Сува ће земља постат још исушенија,

доћи ће до великих поплава…

Иако би ови редови могли сугерисати на низ апокалиптичних сценарија, референце на исушене крајолике и поплаве доиста указују на учинак глобалног загревања. На шта је Нострадамус мислио под „четрдесет година“ остаје (засад) енигма.

Растући грађански немири
Хоће ли финансијска криза и све већа неједнакост међу људима отворити пут озбиљним грађанским немирима? С обзиром на то како се ствари одвијају, није тешко поверовати да би ствари могле измакнути контроли и постати још горе.

Уз реченицу „Видет ћете велике промене, ужасе и освете’. Француз је можда алудирао на растући јаз и непријатељство између друштвених класа. Те риечи звуче као да сугеришу неку врсту побуне против богатих, а треба истакнути и то да још један катрен указује на једнако грозне визије неслоге и насиља:

„Труба се тресе уз велики несклад,

Прекршен договор: лица се дижу према небесима:

крвава уста ће пливати крвљу;

лице намазано млеком и медом лежи на земљи“, гласи тај катрен.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept