Početna » НОВИ ПАКЕТ ИНВЕСТИЦИЈА ЕУ: Србија добија 186 милиона евра за брзу пругу до Велике Плане!

НОВИ ПАКЕТ ИНВЕСТИЦИЈА ЕУ: Србија добија 186 милиона евра за брзу пругу до Велике Плане!

Европска комисија је објавила 6. пакет инвестиција у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан. У склопу овог пакета водећа инвестиција у Србији биће унапређење железничке инфраструктуре на Коридору X кроз изгртадњу брзу пругу Београд-Велика Плана.

Како пише у документима овог пакета према проценама укупна инвестиција за брзу пругу износи 684,6 милиона евра, а ЕУ грант ће обезбедити 186 милиона евра. Очекује се да ће се изградња пруге завршити 2029. године.Такође, како истичу из Европске комисије, инвестиција има за циљ да рехабилитује и унапреди 86 километара пруге Београд-Ниш (до Велике Плане) како би возови могли да иду 200 на сат.

Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, истакала је да је за њихов 30 милијарди евра вредан инвестициони план за Западни балан, додато још 1,2 милијарде.

– Квалитетном инфраструктуром јачамо регионалне везе и зближавамо се што је наш крајњи циљ. Наши западнобалкански партнери граде своју европску будућност. Ове инвестиције, заједно са неопходним реформама и приступом нашем јединственом тржишту, припремиће привреде наших партнера да се придруже Унији, истакла је Лајен.

Инвестициони пакет од 1,2 милијарде евра укључује 300 милиона евра бесповратних средстава ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИИ), додатне билатералне доприносе држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе привреда западних земаља. Балкан. Пакет је подржао Оперативни одбор Инвестиционог оквира за западни Балкан (ВБИФ) током састанка од 1. до 2. јула. Нове водеће инвестиције спадају у три приоритета Економског и инвестиционог плана:

Животна средина и клима: Реконструкција и рехабилитација водоводне и санитарне инфраструктуре у Црној Гори и Босни и Херцеговини
Одржив транспорт: напредовање на железничкој инфраструктури на Коридору Кс, уз брзу везу Београд – Велика Плана која омогућава бржи проток путника и терета у региону
Подршка пословном сектору: покретање новог објекта за иновације и зелену трансформацију предузећа у региону
Као део „Глобалног пролаза (Глобал гатеwаy)“, Економски и инвестициони план ЕУ за западни Балкан (2021-27) има за циљ да подстакне дугорочни опоравак, убрза зелену и дигиталну транзицију и подстакне регионалну сарадњу и конвергенцију са ЕУ. Усвојен од стране Европске комисије у октобру 2020. године, План мобилише до 30 милијарди евра инвестиција, укључујући 9 милијарди евра грантова ЕУ кроз ИПА III, током седмогодишњег периода. Од овог износа, 5 милијарди евра је посвећено преко ВБИФ-а.

До сада је ЕУ одобрила програме за мобилизацију до 17,5 милијарди евра инвестиција у оквиру Економског и инвестиционог плана, укључујући 5,4 милијарде евра грантова ЕУ.

(Извор: Европска комисија)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept