Početna » НОВИ ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА ЗА ПРИПЛОДНА ГРЛА-СА НОВИМ ИЗНОСИМА

НОВИ ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА ЗА ПРИПЛОДНА ГРЛА-СА НОВИМ ИЗНОСИМА

Уочи празника Управа за аграрна плаћања објавила је преглед новог Правилника о подстицајима у сточарству за квалитетна приплодна грла. Подстицај за квалитетне приплодне млечне краве сада износи 30.000 динара по грлу, за квалитетне приплодне овце и овнове, козе и јарчеве 7.000, а за квалитетне приплодне крмаче и нерасте је 18.000 динара по грлу.

Подстицаји за родитељске кокошке тешког типа могу се добити у износу од 60 динара по комаду, за родитељске кокошке лаког типа у износу од 100 динара по грлу, а за родитељске ћурке у износу од 300 динара.

За квалитетне приплодне матице рибе шарана, подстицаји износе 500 динара за једну, а за квалитетне приплодне матице рибе пастрмке у износу од 300 динара.Право на подстицаје у сточарству за квалитетна приплодна грла остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства који је у Регистру пољопривредних газдинстава извршило обнову регистрације за текућу годину за највише 300 квалитетних приплодних млечних крава, најмање 30 квалитетних приплодних оваца или овнова, а за подручја са отежаним условима рада у пољопривреди за најмање десет квалитетних приплодних оваца или овнова, најмање десет квалитетних приплодних коза или јарчева, а за подручја са отежаним условима рада у пољопривреди за најмање пет квалитетних приплодних коза или јарчева или најмање десет квалитетних приплодних крмача или нерастова.

Право на подстицаје у сточарству за квалитетне приплодне товне краве или бикове, родитељске кокошке тешког типа, родитељске кокошке лаког типа, родитељске ћурке, квалитетне приплодне матице риба шарана и квалитетне приплодне матице риба пастрмке остварује се без обзира на број квалитетних приплодних грла.

Они који су остварили право на подстицаје у сточарству за квалитетне приплодне товне краве, не могу да остварује право на подстицаје за премију за млеко произведено од грла за које је остварило подстицаје за краве дојиље у складу са овим правилником.

Kвалитетне приплодне товне краве обухватају и краве дојиље старости преко 24 месеца, које припадају товним грлима чисте расе, и то: херефорд, шароле, лимузин, абердин ангус, шорторн, белгијско плаво, кијанина, ромањола, маркиђана, блонд аквитен и салерс или мелезима наведених товних раса, које припадају стаду намењеном за узгој телади за производњу меса.

Захтев се подноси посебно за квалитетно приплодно грло које је први пут укључено у производњу у периоду од 1. априла до 31. децембра претходне календарске године или у производњи на пољопривредном газдинству у периоду од 1. јануара до 31. марта текуће календарске године.

Изузетно у 2023. години, захтев се посебно подноси за грло које је први пут укључено у производњу у периоду од 1. августа до 31. децембра 2022. године или у производњи на пољопривредном газдинству у периоду од 1. јануара до 31. марта 2023. године.

Поступак за остваривање права на подстицаје покреће се подношењем захтева за остваривање права на подстицај у складу са Јавним позивом, који расписује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања.

Захтев се подноси преко платформе еАграр.

Уз ово и информација да је, због много недоумица и проблема које су имали пољопривредници око регистрације на платформу еАграр, Министарство на свом Инстаграм профилу објавило три видео упутства о поступцима пријављивања за субвенције и премије.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept