Početna » НОВИ ПРОПИСИ ЗА ПДВ ОБВЕЗНИКЕ ОД 1. ЈАНУАРА 2024. ГОДИНЕ

НОВИ ПРОПИСИ ЗА ПДВ ОБВЕЗНИКЕ ОД 1. ЈАНУАРА 2024. ГОДИНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Измене и допуне Закона о електронском фактурисању, које су усвојене почетком новембра, биће у примени од 2024. године, тачније од 1. јануара.


Најважније измене тичу се скраћења рока за достављање појединачне и збирне евиденције о ПДВ обавези на систему електронских фактура. Рок се скраћује са 15. на 10. дан у месецу, пише бизнис.рс

Kада је реч о пријави ПДВ-а и плаћања обавезе – важе стари прописи, односно рок је 15. фебруар.

Kада су у питању тромесечни обвезници, они ће ПДВ евиденцију на СЕФ за прво тромесечје 2024. године морати да доставе до 10. априла. Рок за ПДВ пријаву и плаћање пореза није се мењао, остаје 15. април 2024. године.

Од септембра 2024. године привреднике чека још једна, крупнија измена. Први пут ће на систему електронских фактура бити обухваћен и улазни порез на додату вредност – ПДВ који у фактурама обрачунавају добављачи, и то кроз ПДВ евиденције.

Прописана је по први пут могућност брисања обвезника из система електронских фактура. Kако ће тачно изгледати ова процедура биће регулисано изменама Правилника о електронском фактурисању, које би требало да буду донете у року од 60 дана.

Подсетимо, пуна примена е-фактура у привреди почела је 1. јануара 2023. године. Сви привредници који су у систему ПДВ-а, дакле и они у приватном сектору, имају обавезу да шаљу и примају фактуре преко система електронског фактурисања (СЕФ).

Прописима је прецизирано да се одредбе закона не односе на физичка лица која нису обвезници пореза на приход од самосталне делатности. Такође, одређено је и ко се сматра субјектом јавног сектора. Према одредбама, на Народну банку Србије се примењују одредбе закона које се примењују на субјект јавног сектора.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept