Početna » НОВИ РЕД ВОЖЊЕ ЖЕЛЕЗНИЦА ОД 11. ДЕЦЕМБРА

НОВИ РЕД ВОЖЊЕ ЖЕЛЕЗНИЦА ОД 11. ДЕЦЕМБРА

Нови железнички ред вожње, по коме ће на пругама Србије бити 384 возова у путничком и 2.818 траса за теретне возове, ступиће на снагу 11. децембра ове године и важити годину дана.

од Паланка данас
0 Коментар

Инфраструктура железнице Србије наводи да се новим редом вожње утврђује план саобраћаја у међународном и унутрашњем железничком транспорту на српским пругама.

У нови ред вожње улази се са јединим, државним превозником у путничком саобраћају – „Србија Возом“.

Код робног транспорта је седамнаест оператера, од којих је једини државни – „Србија Карго“.

Од укупно 384 возова у путничком железничком саобраћају, у међународном биће их 16, од чега ће бити осам пограничних и два агенцијска воза.

У даљинском путничком саобраћају биће 42 воза, а у локалном 189 возова.

Пругама београдске градске железнице, БГ воза, по новом реду вожње саобраћаће дневно 137 возова.

Наводи се да је ред вожње путничких возова урађен на основу расположивих инфраструктурих капацитета, као и захтева „Србија Воза“.

Број планираних траса у теретном железничком саобраћају је 2.818, и већи је за 509 него у садашњем реду вожње.

Код теретног транспорта је 500 траса за међународне возове, 1.157 у унутрашњем саобраћају и 1.161 траса за локомотивске возове.

Из Инфраструктура наводе да су и нови ред вожње обележили велики инфраструктурни радови на реализацији пројеката реконструкције и модернизације железнице.

Истичу да ће у 2023. години бити настављени радови на изградњи брзе пруге Нови Сад – Суботица, као и на модернизацији пруге Ниш – Брестовац, а планира се и почетак радова између Београда и Ниша.

„Саобраћај путничких и теретних возова биће прилагођен расположивим материјално-техничким капацитетима и утврђеним смерницама за организацију саобраћаја возова, са циљем да се у условима великих инфраструктурних радова очувају постојећи обим и квалитет превозне услуге“, наводе у информацији објављеној на сајту.

Истичу да у нови ред вожње улазе са 202 километра пруге за брзине од преко 100 километара на сат.

Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept