Početna » ОД 1. ДЕЦЕМБРА ПОЧИЊЕ ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД 5000 ДИНАРА

ОД 1. ДЕЦЕМБРА ПОЧИЊЕ ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД 5000 ДИНАРА

Министар финасија Синиша Мали изјавио је да ће пријављивање за нову једнократну помоћ државе од 5.000 динара намењене младима почети 1. децембра и трајаће до 15 децембра.

од Паланка данас
0 Коментар

Између 1. и 15. децембра сви млади од 16. до краја 29. године могу да се пријаве за помоћ од пет хиљада динара, а пријава је веома једноставна, треба вам број личне карте, матични број и банка у којој треба да вам уплатимо, нагласио је министар.

– Већ од 16. до 19. или 20. децембра ћемо свима исплатити ову помоћ. Преко милион младих, милион и шездесет хиљада је примило прве две помоћи, два пута по 100 евра – рекао је Мали.

„Услов за добијање ове помоћи је да имају од навршених 16 до навршених 29 година на дан ступања на снагу овог закона, да су држављани Републике Србије и да имају пребивалиште на територији Србије“, наводи Влада.
Након уношења основних личних података на порталу Управе за трезор идп.трезор.гов.рс (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће им заведена пријава чији ће статус ту моћи и да провере, а пријављивање ће бити омогућено од 1. до 15. децембра 2022. године.

„Да би добили новац, потребно је да се сви млади пријаве, без обзира да ли су се раније пријављивали за помоћ коју је држава давала, и да у тренутку пријаве имају важећу личну карту. Истовремено, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у Заводу за извршење кривичних санкција, новац ће бити уплаћен без подношења пријаве, дакле аутоматски“, појашњено је у саопштењу Владе Србије.

Повећање плата

– Немојте да заборавите да нама од првог јануара иде и повећање плата 12,5% у јавном сектору, то је део буџета, истакао је министар, и повећање минималне зараде 14,3%, минималац нам иде на преко 40 хиљада динара, а 2011. је био 15.700 хиљада динара, данас је два и по пута више, што је битно јер то гура просечне плате и просечне пензије на више.

Ми ћемо сада у децембру имати просечну плату 720 евра, а са овим повећањима у децембру наредне године просечна плата у Србији ће бити 820 евра, навео је Мали.

– У динамици смо да испунимо обећања која смо дали да до краја мандата ове владе просечна плата буде 1000 евра, а просечна пензија у Србији да буде 420, или 430 евра. Ми ћемо сада у децембру имати просечну пензију око 280 евра, 320 просек наредне године у децембру. То су озбиљне ствари упркос кризи и инфлацији, нисмо зауставили ниједну инвестицију, а са друге стране улажемо и одржавамо, побољшавамо животни стандард грађана Србије – рекао је министар.

Повећање пензија

– Повећавамо пензије, почетком децембра стижу први чекови, новембарски, повећани за 9 посто. Од првог јануара стиже ново повећање од 12,1%, додатно повећање пензија, што је кумулативно 20,1% у два месеца. У овим условима то је највеће процентуално повећање пензија. Имајући у виду кризу, то довољно говори о стабилности наших финансија, али и о нашим приоритетима – нагласио је Мали.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept