Početna » ОД 1. ЈАНУАРА НОВА ПРАВИЛА ЗА НАБАВКУ ФОТОКОПИР ПАПИРА

ОД 1. ЈАНУАРА НОВА ПРАВИЛА ЗА НАБАВКУ ФОТОКОПИР ПАПИРА

Зелене јавне набавке постаће обавезне од 1. јануара, што значи да наручиоци за одређене категорије неће више моћи да користе цену као једини критеријум при додели уговора. На одабир понуде утицаће и скуп еколошких аспеката као што су животни век производа, трошкови одржавања, воде и струје и рециклаже добара када постану отпад. До краја године очекује се подзаконски акт који ће ближе одредити те предмете, како би примена кренула на време, потврдили су из НАЛЕД-а.Према званичном извештају, иако се тренд употребе еколошких стандарда благо поправио, само 0,44 одсто од укупног броја спроведених набавки у 2022. било је зелено. Такође, најнижа цена била је једини критеријум за доделу уговора у 96 процената случајева, због чега се јавила потреба за додатним мерама.

Предлог је да се зелене јавне набавке примењују, за почетак, код предмета као што су фотокопир папир, санитарна галантерија, штампачи и скенери, рачунари и лаптопови, санитарна опрема, папирна галантерија, клима уређаји, бела техника, средства за чишћење, услуге чишћења, пнеуматици, намештај, боје и лакови – рекао је директор Института за економију и право је за потребе НАЛЕД-а спровео анализу, Милош Кнежевић-.

Истраживање које је спровео НАЛЕД прошле године, показало је да 69 одсто грађана сматра да у јавним набавкама предност треба дати квалитету у односу на цену, а као приоритет за улагање виде секторе здравства, образовања, животне средине и инфраструктуре.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept