Početna » ОД БЕОГРАДА ДО НИША ЗА 130 МИНУТА: Ево када ће бити завршена брза пруга

ОД БЕОГРАДА ДО НИША ЗА 130 МИНУТА: Ево када ће бити завршена брза пруга

ОД центра Београда до Ниша најкасније до краја 2027. године возом ће се путовати за два сата и десет минута, најавио је председник Србије Александар Вучић.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је приликом обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш-Димитровград на деоници Пирот-Суково истакао да за овај пројекат, заједно са обилазницом, Србија од ЕУ добија 430 милиона евра.

Председник је истакао да би идеално било да се радови заврше до маја 2027. године због одржавања изложбе Експо, али, како је навео, мала је вероватноћа да се то догоди.– Реално је да то буде до краја 2027. То је невероватна ствар за целу Србију. Од Пирота до Београда стизаће се возом за три сата. Два сата ће бити потребно да се дође од центра Београда до центра Ниша. За ту деоницу добили смо огроман новац. А како су нам рекли из ЕУ, са којом радимо на овом пројекту, новца ће бити значајно више. Све укупно кошта 430 милиона евра, рачунајући и обилазницу око Ниша и другу пратећу инфраструктуру. Од тога ћемо на поклон од Европе добити око 180 милиона евра за деоницу Ниш-Димитровград, плус за обилазницу – рекао је Вучић и додао:

– Коначно се ствари крећу, а ја сам увек незадовољан. Мислим, може брже, али то су велике ствари које мењају изглед земље.

Пруга Ниш-Димитровград једина је деоница на међународном Коридору 10 која је једноколосечна и која до сада није била електрифицирана. Саграђена је давне 1887. године и до данас никада није темељно реконструисана. Због тога су на појединим деоницама возови саобраћали брзином од 10 до 30 километара на час, што ће се, према речима председника, коначно променити.

Радови на прузи Београд-Ниш у наредном периоду одвијаће се у три фазе.

– Прва је до Велике Плане, друга Велика Плана-Параћин и трећа Параћин-Трупале. Подижемо цело Поморавље, подижемо смедеревски и подунавски део Шумадије, али и комплетан нишавски део Расинског округа – рекао је Вучић.

Председник је истакао да су правци Београд-Ниш и Ниш-Димитровград стратешки пројекти. Значај ове пруге је, како је рекао, велики, јер је ово најкраћи пут између Западне Европе и Блиског истока. Биће отклоњена саобраћајна уска грла између Србије и Бугарске, али и повећан квалитет и скраћено време путовања, а возови више неће пролазити кроз центар Ниша.

– Кога знате ко иде возом од Београда до Ниша. Људи су заборавили да имамо пругу и возове, а пола милиона људи, односно шест милиона полазака забележено је у возовима до Новог Сада. Што моја деца не знају шта је воз? Зато што је за 36 година изграђено и обновљено нула километара пруге – казао је Вучић.

Председник је нагласио да овај пројекат има огроман значај за исток Србије и најавио је да ће радови на обилазници око Ниша почети најкасније 1. јуна.

– То је за Нишлије огромна вест, уз све пројекте које смо радили, уз све фабрике које смо довели. Знам да људи нису никада сасвим задовољни, али ово су велике ствари за овај град. Мора све да се уради квалитетно и добро, ово је за нас од великог значаја. Сада смо навикнути на велике резултате, људи знају да ће бити урађено оно што је обећано – рекао је Вучић.

ИнформерPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept