Početna » ОД ДАНАС СЕ ПРИМЕЊУЈЕ НОВИ ПРАВИЛНИК КОЈИ ПРОПИСУЈЕ УСЛОВЕ СТАВЉАЊА ЖИВОТИЊА У ПРОМЕТ

ОД ДАНАС СЕ ПРИМЕЊУЈЕ НОВИ ПРАВИЛНИК КОЈИ ПРОПИСУЈЕ УСЛОВЕ СТАВЉАЊА ЖИВОТИЊА У ПРОМЕТ

Правилник је ступио на снагу 9. марта, а од 1. маја је у примени

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији се од данас примењује нови правилник којим се ближе прописују услови за стављање животиња у промет, начин прегледа пошиљке животиња пре утовара, образац уверења и потврде о здравственом стању животиња и пошиљке животиња у промету, као и садржина и начин вођења евиденције о издатим уверењима и потврдама.Правилник је ступио на снагу 9. марта, а од 1. маја је у примени.

Према правилнику у промет се могу стављати животиње које потичу са газдинства које је регистровано у Централној бази уколико су те регистрације у складу са прописом којим се уређује обележавање и регистрација животиња, као и оне са газдинства на којем не постоји ограничење или забрана промета те врсте животиња.

У промету се могу наћи и животиње које потичу са газдинства на којем је извршен активни надзор, које поседују пасош или други идентификациони документ, као и оне које поседују уверење о здравственом стању и за које је власник газдинства пријавио кретање надлежном ветеринару и попунио потврду за праћање кретања.

Правилником је предвиђено да пошиљке животиња које се отпремају ван територије епизоотиолошке јединице, подлежу ветеринарско-санитарном прегледу пре утовара, осим регистрованих копитара у спортске и рекреативне сврхе, ако су намењени учествовању на културним и сличним догађајима или ако се крећу искључиво због привремене испаше или рада.

Ветеринарско-санитарном прегледу, не подлежу ни пчелиње заједнице ради испаше или продаје, једнодневне живине из одобрених објеката за инкубирање јаја и једнодневне пернате дивљачи, као ни живе рибе и рибље млађи ради даљег узгоја и порибљавања, живине и кунићи који се са газдинства упућују директно на клање у кланицу, пужеви, али ни пси и мачке.

Захтев за овај преглед пошиљке животиња пре утовара подноси се овлашћеној ветеринарској организацији, у писаној форми дан раније од дана стављања у промет животиње и он мора да садржи податке о времену и месту утовара, врсти, категорији и броју животиња које се утоварују.

Ветеринарско-санитарни преглед пошиљке животиња врши се на месту утовара и обухвата преглед животиња пре утовара и преглед превозног средства у које се животиње утоварају.

ТањугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept