Početna » Od sada brže do nemačkog pasoša

Od sada brže do nemačkog pasoša

U Nemačkoj je stupio na snagu zakon koji će strancima olakšati sticanje državljanstva. Zakon, koji je bio predmet burnih rasparava, omogućiće ljudima da postanu nemački državljani, ali i zadrže pasoš zemlje iz koje su poreklom.Oni će državljanstvo Nemačke sada moći da zatraže pošto su u njoj živeli pet godina, umesto dosadašnjih osam, uz sve druge uslove.

I deca stranaca sada će moći da dobiju nemački pasoš ako je jedan od roditelja legalno živeo u Nemačkoj pet godina.

Ako tražitelji državljanstva pokažu „poseban uspeh“ u integraciji u društvo, na primer ako se ističu u školi ili na poslu ili u društvenom životu, državljanstvo će moći da dobiju posle tri godine.

Važna odlika novog zakona je da aplikanti neće morati da se odreknu svog starog državljanstva, što je ranije bila pogodnost rezervisana samo za državljane Evropske unije koji žive u Nemačkoj.

Liberalna stranka FDP, koja je uz socijaldemokrate (SPD) i Zelene manja članica vladajuće koalicije, saopštila je da uprkos skraćivanju roka za sticanje državljanstva, ostali uslovi neće biti blaži.

„Sticanje nemačkog državljanstva biće ubuduće brže, ali će biti i veći izazov zbog znatno strožih uslova za naturalizaciju“, rekao je pravni stručnjak FDP Štefan Tome (Stephan Tomae).

Tome je ocenio i da veći broj prijava za državljanstvo dugoročno neće rezultirati značajnim povećanjem broja naturalizacija.

Razlog su, prema njegovoj oceni, nove odredbe koje od tražilaca zahtevaju da budu finansijski nezavisni i testovi na kojima će kandidati morati da dokažu da nemaju antisemitske stavove ili da nisu protiv nemačkog sistema vrednosti.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept