Početna » ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА: Саопштио је најновије информације за пензионере

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА: Саопштио је најновије информације за пензионере

У 2023. години наставили смо тренд суфицита, који остварујемо од 2021, а рекордни суфицит је био 2022. години.

од Паланка данас
0 Коментар

Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање усвојио је Завршни рачун Фонда за период од 1. јануара до 31. децембра 2023. године. Укупни приходи и примања Фонда од продаје нефинансијске имовине у 2023. години остварени у износу од 934,26 милијарди динара, а укупни расходи и издаци Фонда за нефинансијску имовину у наведеном периоду износе 932,18 милијарди динара. Укупан буџетски резултат коментарише Реља Огњеновић, директор Републичког фонда ПИО:У 2023. години наставили смо тренд суфицита, који остварујемо од 2021, а рекордни суфицит је био 2022. године. Веома је важно да су у 2023. години све планиране активности Фонда остварене уз расходе у оквирима плана. Исплата права из пензијског и инвалидског осигурања вршена је редовно, а пензије и накнаде корисника од исплате за јануар и за октобар 2023. године укупно су увећане су за 18,3 одсто. У новембру 2023. свим корисницима смо исплатили новчану помоћ у висини од 20.000 динара. Уз бољу наплату доприноса све обавезе су успешно реализоване и годину смо завршили са суфицитом. Ово је још један показатељ како стабилне фискалне политике, тако и начина на који се држава опходи према нашим корисницима, с обзиром на то да од прошле године имамо и усклађивање пензија према нето зарадама, што је по кориснике најповољнија опција – резимира директор Огњеновић.

Учешће прихода од доприноса у структури финансирања Фонда у 2023. износило је 79 одсто, а трансфери из републичког буџета чинили су 19,9 процената. Приходи од допринос за ПИО и током претходне године наплаћени су далеко изнад планираног – 31,6 милијарди динара више од планираног, иако је од 1. јануара 2023. године смањена стопа доприноса за ПИО на терет послодавца са 25 на 24 одсто.

Првобитним планом предвиђено је да учешће трансфера у финансирању Фонда буде 20,6 одсто, а након два ребаланса, због ванредног повећања пензија и због исплате помоћи, пословну годину смо завршили са 19,9 одсто учешћа трансфера у приходима Фонда. Ако бисмо идвојили чисте дотације, као недостајућа средства за исплату пензија, трансфери из буџета у 2023. години би износили 13,5 процената. Претходна година је дала такве резултате да смо и у 2024. поново могли да применимо најповољнију формулу по наше кориснике, а то је усклађивање пензија у складу са променом нето зарада и надамо се да ће се тај тренд и одржати. На основу показатеља о наплаћеним доприносима за период јануар-април 2024. године, имамо разлога за оптимизам, јер су резултати бољи и од планираних за 8,8 милијарди или за 3,5 одсто и од упоредног периода у претходној години за 32,5 милијарди динра, односно за 14,1 одсто – појаснио је директор Огњеновић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept