Početna » ОЈТ СМЕДЕРЕВО ПОДНЕЛО ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ ВЛАСНИКА ПСА

ОЈТ СМЕДЕРЕВО ПОДНЕЛО ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ ВЛАСНИКА ПСА

од Паланка данас
0 Коментар

Основно јавно тужилаштво у Смедереву поднело је оптужни предлог против Х. У. (1965) из Малог Баваништа, јер је његов пас нанео лаке телесне повреде Ђ.Т. Осумњичени је са својим псом расе „белгијски овчар“ дошао код Ђ.Т. у двориште када га је прво оборио, а потом ногом држао на земЉи, док га је његов пас уједао у пределу главе и десне стране лица, као и десне надлактице.Њему се на терет ставља да је супротно одредбама Правилника о начину држања паса који могу представљати опасност по околину, водио свог пса расе „белгијски овчар“ без корпе и повоца, а такође није спречавао свог пса када је гризао и уједао оштећеног, наводи се у саопштењу ОЈТ.

Правилник о начину држања паса који могу представљати опасност по околину дефинише да је опасан пас било која јединка те врсте, изузев службеног пса, која је без очигледног повода напала човека и нанела му телесне повреде или смрт, без очигледног повода напала другог пса и нанела му тешке телесне повреде или смрт. Такође, правилник као опасног пса дефинише и псе узгајане, односно дресиране за борбе или нађене у организованој борби са другим псом, намењене за чување имовине или као телесни чувар, која је расе пит бул теријер или мешанац те расе, који не потиче из контролисаног узгоја, или која је расе бул теријер, стафорд теријер, амерички стафорд теријер и мини бул теријер или мешанац тих раса.

Овим Правилником је, поред осталог, прописано и да опасне псе могу да изводе само пунолетна лица, и то уз брњицу и на повоцу, у складу са посебним прописом, као и да опасног пса може да држи само пунолетно лице које није кажњавано, односно против кога није покренут поступак због казнених дела против живота и тела, имовине, јавног реда и мира, као и казнених дела злоупотребе опојних дрога, убијања и злоставлјања животиња, односно других дела из области добробити животиња и других казнених дела која у себи садрже елементе насиља.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept