Početna » ОКАНОВИЋ: Око 85-90 одсто саобраћајних незгода долази услед грешке возача

ОКАНОВИЋ: Око 85-90 одсто саобраћајних незгода долази услед грешке возача

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја изјавио је данас да око 85-90 одсто саобраћајних незгода долази услед грешке возача, око 15-20 процената доминантан фактор је небезбедан пут, а пет одсто је техничка неисправност возила.Окановић је за Танјуг рекао да не смемо да занемаримо техничку неисправност возила и саветује возаче да, пре поласка на пут, оду код механичара како би проверили возило, додатну опрему и притисак у резервном точку.

„Оно што није обавезно за приватне аутомобиле, али и јесте у неким државама, укључујући Грчку, јесте противпожарни апарат. Без обзира на то да ли је он обавезан или не, свакоме саветујемо да има тај апарат у возилу, јер видимо и сами на друштвеним мрежама да буквално не прође дан, а да се један аутобус не запали“, истакао је Окановић.

Он је истакао да је проблем што многи не знају да употребе противпожарни апарат, као и да уколико дође до пожара обично долази у моторном простору,
„Уколико се деси пожар у моторном простору, немојте у паници да брзо отварате хаубу јер тада долази до разбуктавања ватре, већ ослободите поклопац хаубе и лоцирајте пожар. Са PP апаратом, између хаубе и маске, са даљине полако стишајте пожар“, навео је он.

Окановић саветује да са собом увек имате флаширану воду и да њоме расхладите место где је избио пожар и додао да је пред пут важно проверити светлосну сигнализацију и климу.

Он је истакао да је важно уједначити спољну и унутрашњу температуру и да не треба правити велику разлику.
„Пре него што завршите вожњу, искључите климу, појачајте вентилацију и полако отварајте један по један прозор како би се постепено изједначиле спољашна и унутрашња температура“, истакао је он.

Такође, он је навео да уколико се не искључи клима пре завршетка путовања, лед са тог испаривача се отапа и остаје у систему, а онда је та вода од отопљеног леда идеална за развој штетних микроорганизама.
Окановић је поручио да возачи треба праве паузе на два сата и да уколико осете умор, једино решење је да направе паузу и да се одморе.

Он саветује да је боље путовати дању, него ноћу због непредвиђених околности, као и да је ноћ предвиђена за сан и додао да је приликом путовања важно имати и путно осигурање.
Окановић је поручио да се алкохол приликом вожње не сме конзумирати, а недозвољена је и употреба мобилних телефона.

„Сад замислите да на пример скренете мало у леву страну зато што чачкате телефон током вожње, сударите се с аутобусом, направите штету аутобусу од једно 50.000 евра без икаквих проблема, зато што су аутобуси скупи и њихови делови такође. Дође полиција, измери вам 0,25 промила, то је једно велико пиво за већину људи. И због тог једног великог пива које сте попили ви морате да платите штету, односно 50.000 евра штету на аутобусу“, рекао је он.
Он је истакао да не може да схвати да људи купују седиште због тога што иду у Грчку плашећи се њихове полиције, а не плашећи се за своје дете и за његов живот.
„Тако да, немојте ви да страхујете од грчке полиције и од њихових казни, страхујте од тога што може евентуално да се деси уколико не поштујете правила“, закључио је он.

ТопПрес/  Извор: ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept