Početna » ОМШ “БОЖИДАР ТРУДИЋ” ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ

ОМШ „БОЖИДАР ТРУДИЋ“ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ

од Паланка данас
0 Коментар

 

Основна музичка школа ”Божидар Трудић” из Смедеревске Паланке је пригодним програмом, у великој сали СО Смед. Паланка,  обележила дан школе. Веома успешан и посећен концерт, са великим бројем ученика матичне школе и из издвојених одељења.Музичка школа у Смедеревској Паланци постоји још од 1975. Године, сами почеци школе и прва године су биле најтеже, тако да је школа званично отворена школске 1985/1986.године.

Првих година школа је опстала захваљујући несебичној и великој помоћи музичке школе “Др. Војислав Вучковић” из Београда.

Године труда и напорног рада су прошле, школа је заслужила да добије и званичан назив. Од 1991. године Школа носи назив по српском композитору и диригенту Божидару Трудићу (1911-1989) – једном од највећих уметника и интелектуалаца које је изнедрила Паланка. Божидар је студирао композицију у класи Стевана Христића и Јосипа Славенског, и дириговање, са Крешимиром Барановићем и Михајлом Вукдраговићем. Поред компоновања био је и професор на Музичкој академији у Сарајеву, као и директор Музичке школе “Корнелије Станковић” у Београду. Из његовог стварачког опуса издвојили би смо 2 симфоније (Балканска и Симфонија у једном ставу), Концерт за виолину и оркестар, који је премијерно извео виолиниста Бранко Пајевић са Београдском филхармонијом под управом Живојина Здравковића, 23. априла 1954. године, затим концерт за виолончело и оркестар. Написао је низ камерних и солистичких композиција, као и хорова и песама уз пратњу оркестра. Паланци је посветио “Кантату родном крају” коју су извели Мирослав Чангаловић и Душан Трбојевић 1970. године поводом прославе 850 година Паланке.

Од једног малог одељења од званичног оснивања и само два одсека школа је напредовала и развијала се. Тако, да се данас можемо похвалити са укупно осам одсека и пет наставних предмета.

Нашу школу не чини само једно одељење у Смедеревској Паланци, имамо и одељења у Лапову, Великој Плани, Свилајнцу, Петровцу на Малви.
Основну музичку школу Божидар Трудић укупно похађа 377 ученика, има укупно 43-oje  запослених од тога су 35-оро натсавници.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept