Početna » ОТВОРЕНА СВА БИРАЧKА МЕСТА ШИРОМ СРБИЈЕ И У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ОТВОРЕНА СВА БИРАЧKА МЕСТА ШИРОМ СРБИЈЕ И У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Гласање на изборима за чланове 23 савета националних мањина

од Паланка данас
0 Коментар


У Србији се данас одржавају избори чланова савета 23 националне мањине, а скоро пола милиона грађана уписаних у Посебни бирачки списак гласаће на 949 бирачких места од 7 до 20 часова.

Из министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог саопштено је да ће 19 савета бити бирано на непосредним, а четири на електорским изборима.

На непосредним изборима чланове савета бирају припадници албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, пољске, ромске, румунске, руске, русинске, словачке, словеначке, украјинске и чешке националне мањине, док ће чланове националних савета путем електорске скупштине бирати македонска, хрватска, црногорска и горанска мањина.

„Национални савети су најважније установе националних мањина којима су, према закону, поверена ‘јавна овлашћења да учествују у одлучивању или да самостално одлучују о појединим питањима из области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма у циљу остваривања колективних права националне мањине на самоуправу у тим областима'“, навели су из министарства.

Према речима Гордане Костић, координатора  Радног тела за изборе НСНМ за општине Смедеревска Паланка и Велика Плана, у Паланци се гласа на једном бирачком месту које се налази у холу општине Смедеревска Паланка.

Бирачко место је отворено на време у 7 часова и гласање протиче у најбољем реду. До 10 часова је излазност била већа од 20 процената.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept