Početna » Ово морате знати! БОЖИЋНО ВЕРОВАЊЕ: Зашто треба чувати пепео од бадњака

Ово морате знати! БОЖИЋНО ВЕРОВАЊЕ: Зашто треба чувати пепео од бадњака

Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру. Али, шта са њим после Божића?

од Паланка данас
0 Коментар

Божић је један од највећих верских празника, а традиција обележавања пуна је лепих обичаја којих се многи у Србији придржавају. Међутим, када Божић прође, често смо сведоци тужних слика: бадњаци леже бачени по граду, углавном крај контејнера и канти за ђубре. Чак и они који „одложе“ бадњак где треба, не раде то по начелима православљаШта треба урадити са бадњаком после Божића најчешће је питање које се поставља ових дана. Сваке године их виђамо бачене поред контејнера, вероватно не због лењости и немара, већ зато што нико не жели да његов бадњак заврши у ђубрету.

Бадњак треба запалити и оставити да изгори у шпорету у кући. Ватра која се појављује када се Бадњак спаљује доноси плодност и помаже свим укућанима, али је не треба распиривати дувањем, већ пустити да сама пламти.

Такође, требало би сачувати мало пепела од бадњака који се сагорео и чувати у посебном месту у кући, па зато Бадњак треба запалити у чистој пећи.

У многим местима верује се да је пепео од Бадњака изузетно лековит, па се пије помешан са водом против главобоље.

Оставите га у природи

За све оне који немању горионике, пећи или котлове како православље налаже, Бадњак би требало оставити негде у природи, али је врло битно на који начин то радите.

Не би га требало остављати са оним додацима са којим се продаје у супермаркетима. Дакле, скините кесицу са житом, мали џак и све остале иначе сувишне додатке, и затим саме гране и лишће оставите у шуми или у парку. Остављати га са непотребним додацима представља велико богохуљење.

Немојте их остављати на бетону, два корака од контејнера, већ задените, на пример, за неко дрво.

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину где је рођен Исус и које је праведни Јосиф заложио да угреје хладну пећину. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Такође, бадњак је најава Часног крста Христовог.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept