Početna » ОВО СУ СВИ РАСПУСТИ ЗА ШKОЛСKУ 2023/24. ГОДИНУ: Ево како изгледа детаљан календар

ОВО СУ СВИ РАСПУСТИ ЗА ШKОЛСKУ 2023/24. ГОДИНУ: Ево како изгледа детаљан календар

од Паланка данас
0 Коментар

Први распуст ђаке на територији Србије почео је данас за Дан примирја у Првом светском рату и трајаће до 12. новембра.  Претходне године то није био случај, те су ђаци за овај празник добили само један слободан дан. Ипак, ђаци у Војводини не могу да се радују овом предаху, јер јесењи распуст није укључен у њихов календар.Зимски распуст

Зимски одмор за ученике почеће као и сваке претходне године, 30. децембра. Основци и средњошколци уживаће у 23 слободна дана, а у школске клупе вратиће се 22. јануара. Са друге стране, мало другачија ситуације поново чека ученике из Војводине. Kао и увек, они ће на распуст отићи нешто раније, због католичког Божића. Па ће тако на одмору бити од 23. децембра, али ће се и раније вратити у школске клупе, односно, 15. јануара.

Фебруар доноси нови предах и то због Дана државности Србије – Сретења. Промена у односу на претходну годину јесте то што ће ученици добити један дан одмора мање, па ће распуст трајати од 15. до 18. фебруара, а овога пута исти распоред чека и ђаке из северне покрајине.

Васкрс и Први мај спојени

Пролећни распуст доноси и нове промене у односу на претходну годину. Овога пута, ђаци из Централне Србије изаћи ће из клупа 27. априла, а први радни дан биће 7. мај. Разлика у односу на годину која је завршена јесте што ће овим одмором бити обухваћена два празника – Први мај и Ускрс, док раније то није био случај. Управо зато, ђаци су 2022/23. године имали распуст од 11 дана са викендима и одмор због Првог маја. Укупно, 5 дана више.

Војвођани ће, са друге стране, имати распуст из два дела, што је уједно и највећа разлика. Они ће због католичког Ускрса имати подмор од 28. марта до 3. априла, а затим од 1. маја па до 6. маја, укупно, 13 дана.

Kрај школске године раније

Следеће године, ђаци ће последњи дан у клупама дочекати нешто раније него ове, те ће већ 14. јуна почети распуст за основце, док ће се полагање мале матуре организовати од 17. до 19. јуна. Kада је реч о средњошколцима, друго полугодиште се завршава у петак, 21. јуна.

Друго полугодиште за ученике ИВ разреда гимназије завршава се у петак, 24. маја 2024. године, а за ученике ИИИ разреда трогодишњег и ИВ разреда четворогодишњег образовања стручних школа у петак, 31. маја 2024. године.

Друго полугодиште за ученике И и ИИ разреда трогодишњег, односно И, ИИ и ИИИ разреда четворогодишњег образовања стручних школа, за које је планом и програмом наставе и учења, односно наставним планом и програмом прописана реализација професионалне праксе према индивидуалном плану реализације ове праксе за сваког ученика, завршава се најкасније у четвртак, 15. августа 2024. године, закључује се у Правилнику о календару образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2023/2024. годину.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept