Početna » ПАЛАНЧАНИН САВА ЛАЗИЋ НАГРАЂЕН “ЗЛАТНИМ КОМПАСОМ” ЗА ДОПРИНОС У РАЗВОЈУ ОРИЈЕНТИРИНГА

ПАЛАНЧАНИН САВА ЛАЗИЋ НАГРАЂЕН „ЗЛАТНИМ КОМПАСОМ“ ЗА ДОПРИНОС У РАЗВОЈУ ОРИЈЕНТИРИНГА

од Паланка данас
0 Коментар

У свечаној сали факултета за Физичку културу у Београду, Сава Лазић је примио награду за посебан допринос у развоју оријентиринга „Златни компас“.Оријентација није млад спорт, а посебно је популаран у развијеним земљама у целом свету, где се, осим такмичарског дела, посебно развио као вид корисне рекреације.

Оријентиринг је спорт у коме такмчар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће могуће време на терену преваљује километре, али и проналази одређен број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти.

За разлику од атлетског кроса, а он је код нас у народу нешто познатији, где се трчи у природи на обележеној стази одређене дужине, у оријентирингу се такмичари крећу по непознатом терену користеће специјалне карте и компас. Оријентацијом се човек може бавити рекреативно и такмичарски од 10 до 65 година, мада има и ветерана и у познијим годинама. Ово је народни спорт, јер није скуп, а од опреме је потребно имати компас, а карту обезбеђују организатори такмичења, и адекватну опрему за трчање у природи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept