Početna » ПАЛЕ ЦЕНЕ ОГРЕВА: Метар дрва од 5.000 динара – пелет је у овом граду најјефтинији

ПАЛЕ ЦЕНЕ ОГРЕВА: Метар дрва од 5.000 динара – пелет је у овом граду најјефтинији

ЦЕНЕ дрва, пелета и угља су за разлику од прошле неизвесне године далеко ниже, а снабдевање је стабилно захваљујући томе што је зима била блага па су одређене количине чврстог огрева остале непотрошене и на располагању за следећу грејну сезону.

од Паланка данас
0 Коментар

Када је реч о огревном дрвету, које је у Србији и врста чврстог огрева који користи највећи број појединачних домаћинстава, његова цена је са прошло јесенских максималних 100 евра за кубни метар, практично преполовљена. У унутрашњости земље, зависно од врсте и квалитета, кубик огревног дрвета има цену од 5.000 до 6.500, ако се купује на терену, односно, “поред пута”.Тај кубик огрева трговци који га дотерају на подручје града продају по цени од 7.500 до 8.000 динара. На подручју Војводине највиша цена огревног дрвета иде до 8.500, док се у Београду кубик најчешће плаћа 9.000, а максимална цена му је 10.000 динара. Исцепано огревно дрво сложено на палети продаје се, опет зависно од врсте и квалитета, од 13.000 до 19.000 динара за кубик.

Током прошлогодишње експлозије цена и несташице свих енергената, а пре ограничења цене Владином уредбом, тона пелета у Србији је у екстремним случајевима коштала свих 400 евра. Овог јуна, међутим, цена све популарније и еколошки најприхватљивије врсте чвртог огрева, зависно од произвођача и тога да ли је сировина за пелет листопадно дрво или четинар, креће се од 32.000 до 36.000 динара за тону.

Та цена, иначе, “на снази” је практично од пролетос, чему кумује и стална солидна тражња потрошача, као и стабилно снабдевање и чињеница да на тржишту, сем домаћег, има и увозног пелета, највише из Хрватске и Црне Горе. Цена пелета се већ некоилико месеци усталила на нивоу од 32.000 до 36.000 динара за тону

Произвођачи и трговци пелетом истичу да је у односу на прошлу, крајње нестабилну годину, ситуација драстично боља, да је цена нижа за 25 одсто и да у овом тренутку нема тржишних основа за поскупљење, поготово након најаве државних власти да поскупљења електричне енергије, која је важна карика у производњи пелета, неће бити до краја године.

Што се тиче угља, он је такође овог лета у Србији јефтинији мада, за разлику од дрвета и пелета, његове количине на тржишту и даље нису у капацитету који је важио пре енергетске кризе. Док су потрошачи, који су уопште успели да га резервишу због нестабилног снабдевања, угаљ уочи прошле грејне сезоне плаћали и до свих 29.000 динара за тону, сада се, на пример, угаљ “станари” у комаду може купити и по цени од 15.000 динара.

Квалитетније и калоричније врсте угља такође се могу наћи на домаћим стовариштима, па се тако “штаваљ” продаје за око 22.000, сушена “колубара” за 23.000, а “бановићи” за 25.000 динара. Сем повољне цене, овај период године добар је за куповину огрева, посебно дрвета, и због тога што тој врсти огрева треба неколико месеци да би се осушила и достигла оптималну влажност за сагоревање.

(Mondo)

БОНУС ВИДЕО

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept