Početna » ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА ИСТЕКЛУ ЛИЧНУ КАРТУ: А ево колика је такса за издавање нове

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА ИСТЕКЛУ ЛИЧНУ КАРТУ: А ево колика је такса за издавање нове

Такса за личну карту 928,80 динара + 226 динара = 1.154,80 динара. Будите спремни на мало већи износ јер се на ову цену додаје и провизија банке или поште тако да је коначна цена око 1.200 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико треба да извадите нову личну карту или пасош, а пунолетан сте држављанин Србије, можете да избегнете чекање и закажете термин онлине за себе и до 4 члана Ваше уже породице. Ако је Ваше дете малолетно, термин заказујете на своје име. Термин се заказује до 30 дана унапред. Списак полицијских станица у Србији где функционише еЗаказивање можете погледати на овом линку.На заказани термин треба да понесете истеклу личну карту и пасош, као и уплаћене таксе. Све детаље, као и примере уплатница можете видети овде за личну карту, а овде за пасош.

Једна битна информација у вези са плаћањем унапред – неке установе не примају уплатнице плаћене преко еБанкинга јер нису оверене печатом, па је препорука да уплатите на шалтеру у било којој Пошти или банци. Добра страна плаћања на овај начин је што Вам није потребан рачун у банци у Србији како бисте извршили ову уплату (ако се после низа година враћате у Србију и немате активан банковни рачун), већ је можете извршити готовински или путем картице стране банке директно на шалтеру. Уколико сте већ уплатили преко интернета, довољно је да у пословници Ваше банке однесете одштампану потврду о уплати и они ће Вам је оверити. Наравно, овде Вам могу бити од помоћи и породица или пријатељи који унапред могу извршити уплату за Вас тако да када допутујете, заиста нема других корака које треба да извршите пре одласка у полицијску станицу ради вађења нових личних докумената.

За замену личне карте, путем еЗаказивања, такса износи 1,154.80 динара.

Једна од новина у закону о личним картама јесте оглашавање личних карата неважећим уколико су нестале, односно, изгубљене. До сада се то радило у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, овај посао завршавати на сајту Министарства унутрашњих послова.

Административна такса за оглашавање личне карте неважећом износи 900 динара, а уплатницу можете генерисати на порталу еУправе.

Према Закону о личној карти предвиђене су драстичне казне за сваког ко нема важећу личну карту и она износи 50.000 динара или до 30 дана затвора. Такође, према том закону запрећена је новчана казна од 5.000 динара за сваког ко у прописаном року не врати личну карту надлежном органу ради поништења или не пријави нестанак односно проналазак личне карте. У пракси се, међутим, ретко или готово никада не дешава да службено лице казни особу због тога.

Колико раније може да се продужи лична карта
Најбољи савет који можете добити када је замена истекле личне карте у питању, је да не чекате последњи тренутак, а колико раније можете обновити овај документ?

Личну карту можете продужити и месец дана пре истека, а можете и дан пре истека важеће.
Битно је да вам важећа лична карта не истекне, јер се у том случају може десити да платите казну, уколико вас униформисано лице легитимише у тренутку када је ваша лична карта већ истекла.

Новчаном казном до 50.000 динара или казном затвора до 30 дана казниће се за прекршај лице:

  • које супротно утврђеној дужности нема личну карту
  • које у одређеном року не поднесе захтев за издавање личне карте
  • које у захтеву за издавање личне карте наведе неистините податке
  • које користи личну карту коју не сме да користи
  • које употреби личну карту супротно забрани коришћења личне карте као путне исправе
  • које одбије да покаже личну карту службеном лицу овлашћеном за легитимисање
  • које личну карту да другом лицу да се њоме служи као својом, односно служи се туђом личном картом као својом или је на други начин злоупотребљава

Новчаном казном до 5.000 динара казниће се за прекршај лице:

  • које у прописаном року не врати личну карту надлежном органу ради поништења
  • које не носи личну карту а дужно је да је има
  • које без одлагања не пријави нестанак или проналазак личне карте 

 

 

 

 

 

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: Недеља сећања и заједништва у школама од 7. до 10. маја

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept