Početna » ПАЗИТЕ КОМЕ ДАЈЕТЕ АУТО: Полиција почела да одузима возила – Трећи тежак прекршај је пресудан

ПАЗИТЕ КОМЕ ДАЈЕТЕ АУТО: Полиција почела да одузима возила – Трећи тежак прекршај је пресудан

УКОЛИКО сте већ трећи пут направили тежи саобраћајни прекршај, као што су насилничка вожња, најмање тешка алкохолисаност, одбијање алкотестирања или утврђивања присуства психоактивних супстанци, управљање моторним возилом без возачке дозволе за иједну категорију, прекорачење брзине у насељу за више од 70 километара на час од дозвољене, прекорачење брзине ван насеља за више од 80 километара на час од дозвољене, а притом сте за претходна два већ правоснажно осуђени, полиција има право да вам одузме возило!

од Паланка данас
0 Коментар

То је нова мера Закона о безбедности саобраћаја која је ступила на снагу, а мера привременог одузимање возила трајаће до окончања судског поступка, када ће бити одлучено да ли ће се мера претворити у трајну.– Од момента ступања на снагу новог Правилника, односно од 23. фебруара до данашњег дана, на подручју ПУ Суботица ми нисмо имали привремено одузетих возила по овом основу и не очекује се велики број. Чињеница да је неопходан услов да возач има правоснажне пресуде за најтеже саобраћајне прекршаје и да се поново јавља као извршилац таквог прекршаја, указује да ће се највећем броју случајева радити о возачу који је у тренутку контроле већ у статусу несавесног возача у складу са одредбама Закона о безбедности саобраћаја на путевима .Морају бити испуњени строго прописани услови за привремено одузимање возила, што значи да ова мера неће бити примењена према просечном учеснику у саобраћају – објашњава Владан Гајић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ у Суботици.

Полиција је у потпуности спремна за закониту примену привременог одузимања возила. Питање инфраструктуре и других капацитета је уређено системски, а евентуални појединачни проблеми пуних капацитета ће се решавати успешно за сваки случај појединачно. Законска одредба прописује примену мере без обзира да ли је учинилац прекршаја уједно и власник или корисник возила или није.

– Напомињемо да ће суд у сваком појединачном судском поступку одлучити да ли ће након истека мере привременог одузимања возило бити трајно одузето или враћено власнику. Власник возила, био он правно или физичко лице, мора знати за своју одговорност приликом поверавања свог возила на коришћење возачу. Закон омогућује надлежним државним органима, органима и организацијама који се баве питањима безбедности саобраћаја, као и органима и организацијама који врше јавни превоз или превоз за сопствене потребе, да дођу до података о својим запосленима. Конкретно, они могу имати увид у изречене казне, заштитне мере и мере безбедности својих возача – прецизира Гајић.

– Када су у питању грађани и њихова приватна возила, напомињемо да они имају личну одговорност у одлучивању коме ће дати своје возило на употребу. Давањем возила несавесним возачима, односно људима којима је возило средство за вршење деликата и који најнепосредније угрожавају животе на нашим путевима, власници преузимају ризик од свих законски предвиђених мера, укључујући и одузимање возила.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept