Početna » ПЛАТА ОД 90.000 ДО 150.000 МЕСЕЧНО: Овај сектор добија повишицу, АЛИ И МОГУЋЕ ДОДАТНО ФИНАНСИРАЊЕ ИЗ БУЏЕТА?

ПЛАТА ОД 90.000 ДО 150.000 МЕСЕЧНО: Овај сектор добија повишицу, АЛИ И МОГУЋЕ ДОДАТНО ФИНАНСИРАЊЕ ИЗ БУЏЕТА?

Научна заједница у Србији прву увећану плату, након 13 година, добиће средним фебруара када треба да им "легне" јануарска зарада. Наиме, од Нове године заживео је нови обрачун плата у науци, који подразумева да ће научници убуће бити плаћени по звањима, уместо по категоријама као што је до сада био случај.

од Паланка данас
0 Коментар

Зараде су биле један од највећих проблема на који су истраживачи указивали, а сада када је то решено, они сматрају да је потребно ићи даље и решити статус истраживача на факултетима, донети каталог радних места, повећати издвајања за науку из буџета…А када је реч о новим зарадама, оне ће се кретати од 90.000 до 150.000 динара.

– Плата научног саветника убудуће би требала да износи 151. 200 динара, вишег научног сарадника 126.200, научног сарадника 107.000, док би плата истраживача сарадника требала да буде 90. 400 динара и све повећане за 10 одсто, колико је најављено повећање плата за све запослене у јавним службама – каже за наш лист др Ђурђица Јововић, председница Синдиката науке. – Оно што сада сигурно знамо, јесу коефицијенти за обрачун плата по звањима и гаранције Министарства да плата по новом неће бити никоме смањена.

Наша саговорница, међутим упозорава да није решен проблем уговора о раду истраживача запослених на факултетима.

– Иако је Министарство науке 2022. године донело Програм институционалног финансирања, који предвиђа уговоре о раду у времену трајања научног звања од пет година, а за научне саветнике на неодређено, свега око половине факултета у Србији примењује овај Програм, док остала половина и даље са истраживачима потписује уговоре на годину дана – каже ова научница. – Осим тога није решен ни статус истраживача на факултетима и у том смислу је Министарство формирало радне групе које су у претходној години врло интензивно радиле на решавању овог проблема, али до коначног решења се није дошло, између осталог и због збора, јер влада у техничком мандату није могла да усвоји измену Закона о науци и истраживањима, који предвиђа решавање овог проблема.

Поред овога, остало је и питање доношења Каталога радних места запослених у науци (институтима), као и решавање статуса неистраживачког кадра у институтима, односно административно-техничког особља и помоћног особља.

– Министарство је прошле године формирало радну групу која је радила на изменама постојећег Закона о науци, како би институционално финансирање могло у потпуности да почне са применом, али ове измене, као и пуна реализација институционалног финансирања ће морати да сачена формирање нове владе – истиче Ђурђица Јововић.

Када говоримо о буџету за науку, он је повећан у односу на прошлогодишњи, али то још увек није достигло ниво од један одсто. То, каже Ђурђица Јовивић, не само да није довољно за бржи и квалитетнији развој науке, већ је далеко од европског стандарда, јер се у појединим земљама за науку издваја четири одсто и више.

Новости

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept