Početna » ПОЧЕЛА КАМПАЊА ”BODYRIGHT” – ”ТВОЈЕ ТЕЛО ЈЕ ТВОЈЕ И НА НЕТУ И У СТВАРНОМ СВЕТУ“

ПОЧЕЛА КАМПАЊА ”BODYRIGHT” – ”ТВОЈЕ ТЕЛО ЈЕ ТВОЈЕ И НА НЕТУ И У СТВАРНОМ СВЕТУ“

 

Данас је у Београду одржана конференција којом је званично започела кампања “bodyright” коју је, по угледу на глобалну кампању, иницирао Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА), а која се у Србији спроводи у сарадњи са канцеларијом Повереника за заштиту равноправности под слоганом „Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!”.

Циљ кампање је подизање свести у друштву о широко распрострањеном родно заснованом насиљу у дигиталној сфери и његовим последицама. Учесници су истакли да је потребно унапређење нормативног оквира на глобалном нивоу који се тице регулисања људских права у онлајн простору и позвали технолошке компаније да се укључе и дају допринос.

“Наша тела мање су заштићена у онлајнне простору, него што су то музика, филм или чак корпоративни логотипи. Из тог разлога, данас смо промовисали нови симбол ⓑ, заштитни знак “бодyригхт” кампање на глобалном нивоу, који ће се од данас користити и у Србији, а означава нови цопyригхт за људско тело. Kампањом такође јачамо свест о различитим формама насиља које се врше посредством технологије, а које су у суштини повреда људских права и телесне аутономије иако се дешавају у дигиталном простору”, рекао је директор УНФПА за Србију, Џон Kенеди Мосоти.

У склопу конференције, а како би подгли свест о различитим облицима родно заснованог насиља у онлајн простору, представљен је и “Појмовник родно заснованог насиља почињеног посредством технологије”, на српском који даје преглед различитих облика насиља у дигиталном свету и његове могуће последице.
Kао и свака друга врста насиља, родно засновано насиље посредством технологије изазива страх, анксиозност и трајне последице код жртве. Младе девојке од 18 и 19 година у Србији сматрају да су последице насиља у онлајн простору вишеструке и да најчешће утичу на психичко здравље (94,1%), физичко здравље (61,6%) и да доводе до социјалне изолације (53,7%).

“Дигитално насиље је стварно и тако га треба третирати, без обзира што се дешава у витуелном простору и има различите облике. Део проблема је и што особе које се нађу у овој ситуацији не знају коме би се обратиле. У склопу кампање, слоганом “Повери се повереници” позивамо да нам се ови случајеви пријаве и упућујемо на надлежне органе”, рекла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Родно засновано насиље почињено посредством технологије је појава релативно новијег датума, али врло заступљена. Анкете спроведене у Србији, показале су да се 78 одсто испитаница не осећа безбедно на интернету, иако проводе више од три сата дневно у онлајн простору. Такође, више од 74 одсто девојака у Србији је изјавило да никада нису биле део било које кампање подизања свести о родно заснованом насиљу посредством технологије. У свету је 85% жена изјавило да су биле сведокиње дигиталног насиља, а њих 40 одсто да су преживеле.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept