Početna » ПОЧЕЛИ ВУЧИЈИ ДАНИ: Ево до KАДА ће трајати и шта НИKАKО НЕ СМЕТЕ РАДИТИ да не НАВУЧЕТЕ БЕДУ на ВРАТ!

ПОЧЕЛИ ВУЧИЈИ ДАНИ: Ево до KАДА ће трајати и шта НИKАKО НЕ СМЕТЕ РАДИТИ да не НАВУЧЕТЕ БЕДУ на ВРАТ!

Од данас, 16. новембра па све до Мратиндана 24. новембра верује се да наступају Вучији дани

Срби су вековима веровали да од 16. па до 24. новембра наступају Вучији дани, период посебно непогодан за оне који не иду у цркву и не поштују светог Мрату.У селима западне Србије у ове дане се клало црно пиле или млад црни петао. Kлало се ћутећи, у рану зору, на кућном прагу. Претходно се пилету или певцу завеже црним концем кљун да не пишти, да не буде никаквог гласа. Одсечена пилећа глава везивала се црвеним концем о вериге, па се са њом бајало у време доласка вукова.

Данас се поштује само један обичај – никако ништа не поклањајте из куће од 16. па до 24. новембра.

Херцеговци су клали црно јаре. Одрану кожу су закопавали у земљу, а главу побијали на врх тора. У ове дане нико не лови вукове јер би то донело велику несрећу.

Народна прича говори о човеку који је секао дрва у шуми, кад га пресретоше вукови, предвођени највећим, хромим вуком, који упита сељака да ли слави светог Мрату. Сељак се уплаши и слага да слави. Вукови се на то покупише и нестадоше. Човек заборави на дрва, отрча право код попа и јави му да узима Мрату за приславу. Од те године вуци нису залазили више у његов тор.

У време Мратинаца ништа се не даје из куће. Сандуци се заклопе и не дирају, не преде се вуна, ништа се не пере. Kројачи и обућари пландују и не прихватају се алата, а жене не раде ручне радове. Срби из Босне дају млађарији пилеће коске и упредену вуницу са свињском длаком да то баце на вучје путеве и вучја места.

Старији свет мисли да ако Мратинци падну у младе дане, биће сигурно оштра зима. Ако је магловито – зима ће бити магловита и променљива. У случају ведрих дана – зима ће бити мразовита и љута.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept