Početna » ПОДРШКА ДРЖАВЕ ИСКЉУЧИВО ЗА КОЛА НА СТРУЈУ: Субвенције за куповину еко-возила значајно мање него лане

ПОДРШКА ДРЖАВЕ ИСКЉУЧИВО ЗА КОЛА НА СТРУЈУ: Субвенције за куповину еко-возила значајно мање него лане

ВЛАДА Србије је одлучила да ове године субвенционише куповину искључиво електричних возила са 170 милиона динара. Овај износ је значајно мањи него лане када је опредељено 444 милиона динара подстицаја за еколошки прихватљиве четвороточкаше. Те субвенције су 2023. укључивале куповину и хибридних и плаг-ин возила, а сада се односе само на електрична.

од Паланка данас
0 Коментар

У четвртак је Влада усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон. Право на овај подстицај имају грађани, предузетници и фирме, а захтеви се подносе Министарству заштите животне средине, закључно са 31. октобром.Српска асоцијација увозника возила и делова оценила је ову Владину одлуку као добру вест. Ипак, сматрају да је са становишта позитивног утицаја на животну средину потребно укључити и плуг-ин возила, који су прелазно решење између мотора са унутрашњим сагоревањем и електричних аутомобила.

Плаг-ин хибриди су близу нулте емисије угљен-диоксида – истиче генерални секретар ове асоцијације Борис Ћоровић. – Са њима се, возећи искључиво на електромотор може постићи аутономија од 50-70 километара, што значи да се у градским срединама, где је и највеће загађење, могу возити готово искључиво на ту врсту погона. Па је са тог становишта, утицаја на животну средину, логично да и они буду третирани као еколошки прихватљива возила и да се субвенције могу користити и за њихову куповину.

Плаг-ин хибриди имају мотор са унутрашњим сагоревањем за чије покретање користе углавном бензин, и електромотор који се напаја из батерије. Ова возила имају предност од обе врсте погона. Имају батерију која се допуњава на електропуњачу и обезбеђује домет на струју од 50 до 100 километара.

Из Министарства заштите животне средине саопштили су да ће средства која су намењена за ову годину бити додељена према пристиглим, уредним захтевима грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ, или најкасније до 31. октобра. Уколико се покаже да интересовање знатно премашује опредељен износ, како додају, потрудиће се да обезбеде додатна средства за субвенционисање куповине нових електричних возила.

Износ субвенције зависи од врсте возила. За куповину електричног мопеда или лаког трицикла, предвиђена је подршка од 250 евра у динарској противвредности. Грађани и привредници који планирају да остваре своје право на субвенцију пазарећи електрични мотоцикл, мотоцикл са бочним седиштем, тешки трицикл, лаки и тешки четвороцикл, могу да рачунају на износ од 500 евра. Највећи подстицај од 5.000 евра је предвиђен за електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept