Početna » ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАНО KОНТРОЛИШЕ, KАЗНЕ СУ ПАПРЕНЕ: КОЛИКО СМЕТЕ ДА ПОПИЈЕТЕ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ АКО ВОЗИТЕ?

ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАНО KОНТРОЛИШЕ, KАЗНЕ СУ ПАПРЕНЕ: КОЛИКО СМЕТЕ ДА ПОПИЈЕТЕ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ АКО ВОЗИТЕ?

Ево који је дозвољени ниво алкохола у крви док возите, и који су степени пијанства возача према концентрацији алкохола у крви?

од Паланка данас
0 Коментар

Светог Николу слави највише домова у Србији. Број свечара прелази 30 процената укупног становништва наше земље.

Ако рачунамо да просечна породица има око 20-ак гостију за славском трпезом, онда је потпуно јасна изрека “пола Србије слави Никољдан, а друга половина одлази у госте. На славама наравно увек нешто и попије, а полицијска контрола је због тога тих дана и повећана.

Честе су саобраћајне незгоде под дејством алкохола, а возачи обично праве следеће грешке: претицање, непрописна, касније реагују на светлосне и звучне сигнале итд. Kада вас полиција заустави због било ког од ових прекршаја, вероватно ћете морати и да „дувате“ како би проверили да ли сте под дејством алкохола.

Утврђивање количине алкохола у крви врше се и анализом крви и урина, средствима и уређајима, али и контролним здравственим прегледом. Возач не сме да у свом организму има алкохол или психоактивне супстанце, али и да показује знакове поремећаја који су последица конзумирања истих.

Према Закону о саобраћају у случају да се током контроле алкохола у крви утврди присуство алкохола у количини већој од дозвољене можете очекивати новчане казне, али и затворску казну. Закон о саобраћају прописује да возач не сме да управља возилом у саобраћају на путу нити да отпочне управљање возилом ако је под дејством психоактивних супстанци и / или алкохола, односно ако има више од 0,20 мг/мл (или г/Л или промила) алкохола у крви.

За следеће категорије возача је прописана нулта толеранција, односно не смеју имати ни мало алкохола и / или психоактивних супстанци у крви:

возач моторног возила које је регистровано за превоз више од осам лица, осим возача, односно чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 кг
возач моторног возила који обавља јавни превоз лица, односно ствари,
возач возила којим се превозе опасне материје, односно врши ванредни превоз,
возач возила категорије А1, А2, АМ и А,
инструктор вожње,
кандидат за возача током практичне обуке и полагања практичног дела возачког испита,
возач са пробном возачком дозволом,
лице које надзире возача са пробном возачком дозволом,
испитивач на практичном делу возачког испита,
возач возила са правом првенства пролаза и возач возила под пратњом.
Степени пијанства (алкохолисаности) возача према концентрацији алкохола у крви (у мг/мл односно промилима) и запрећене казне:

Блага алкохолисаност: до 0,2 мг/мл (промила): За све оне категорије возача за које је законом прописана нулта толеранција на алкохол: возаче са пробном дозволом, категорије возача А1, А2, АМ и А, професионалце; казна је 10.000 динара и искључење возача из саобраћаја.У случају изазивања незгоде казна се повећава на 15.000 до 30.000.

Умерена алкохолисаност: више од 0,2 до 0,5 мг/мл (промила): Следује мандатна казна од 10.000 динара, искључење из саобраћаја. У случају изазивања несреће казна се повећава на 15.000 до 30.000. Једно жестоко пиће од 0,5дл може довести до овог нивоа алкохола у крви.

Средња алкохолисаност: више од 0,5 до 0,8 мг/мл (промила): Прекршајни поступак, новчана казна од 10.000 до 20.000 динара, 6 казнених поена, искључење из саобраћаја, забрана управљања моторним возилом минимум 3 месеца. У случају изазивања саобраћајне незгоде забрана управљања се продужава за 2 месеца, а највише до 12 месеци. Два жестока пића од 0,5дл или флаша пива и жестоко пиће може довести до овог нивоа алкохола у крви.

Висока алкохолисаност: више од 0,8 до 1,2 мг/мл (промила):Прекршајни поступак, новчана казна од 20.000 до 40.000 динара, 8 казнених поена, искључење из саобраћаја, забрана управљања моторним возилом минимум 4 месеца. У случају изазивања саобраћајне незгоде забрана управљања се продужава за 2 месеца, а највише до 12 месеци. Два жестока пића од 0,5дл или флаша пива и жестоко пиће може довести до овог нивоа алкохола у крви.

Тешка алкохолисаност: више од 1,20 до 1,60 мг/мл (промила): Прекршајни поступак, новчана казна од 100.000 до 120.000 динара (или затвор од минимум 15 дана), 9 казнених поена, обавезно задржавање возача највише до 12 сати у полицијској станици, забрана управљања моторним возилом минимум 8 месеци. У случају изазивања саобраћајне незгоде, следи казна затвора од најмање 45 дана или новчана казна од 120.000 динара до 150.000 динара, забрана управљања минимум 10 месеци и 11 казнених поена.

Веома тешка алкохолисаност: више од 1,60 до 2,00 мг/мл (промила): Прекршајни поступак, новчана казна од 100.000 до 120.000 динара (или затвор од минимум 15 дана), 14 казнених поена, обавезно задржавање возача највише до 12 сати у полицијској станици, забрана управљања моторним возилом минимум 8 месеци. У случају изазивања саобраћајне незгоде, следи казна затвора од најмање 45 дана или новчана казна од 120.000 динара до 150.000 динара, забрана управљања минимум 10 месеци и 16 казнених поена.

Потпуна алкохолисаност (карактерише се као „насилничка вожња“): више од 2,00 мг/мл (промила): Прекршајни поступак, затвор од 30 до 60 дана или рад у јавном интересу 240 до 360 сати, 15 казнених поена, обавезно задржавање возача највише до 12 сати у полицијској станици, забрана управљања моторним возилом минимум 9 месеци. Уколико је возач у стању потпуног пијанства проузроковао саобраћајну несрећу, казниће се казном затвора од 45 до 60 дана или казном рада у јавном интересу од 300 до 360 сати, 17 казнених поена и забраном управљања моторним возилом минимум 10 месеци.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept