Početna » Помоћник министра просвете: За упис у први разред НИСУ потребне припреме, родитељи да не врше притисак на децу

Помоћник министра просвете: За упис у први разред НИСУ потребне припреме, родитељи да не врше притисак на децу

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић поручио је родитељима поводом почетка уписа у основне школе 1. априла, да се тестирањем будућих ђака добија реална слика.

од Паланка данас
0 Коментар

Како је истакао Пашић, родитељи не треба да врше притисак на децу због својих очекивања.

Пашић је оценио да је почетак уписа у основну школу први круцијални корак у образовању за који нису потребне никакве додатне припреме будућег ђака првака.Нагласио је да проверу спремности да ли су деца интелектуално, социјално и емоционално спремна у школама проверавају психолози, педагози који су прошли посебну обуку.

“Наши стручни сарадници у школама, педагози и психолози, који су прошли обуку за проверу спремности деце за полазак у школу уз стандардне тестове који већ постоје годинама уназад доносе одлуку, односно мишљење и разговарају и са родитељима. Тог дана је веома важно да нема притиска родитеља на децу, или било каквог страха, или да кажемо да ће бити прелако, већ је то једна реална слика”, рекао је Пашић за Танјуг.

Како каже помоћник министра, један угао је како родитељи виде дете, један је како виде стручни сарадници.

“Кључна порука за родитеље је да буду искрени, јер у тих пола сата, 45 минута те информације које стручни сарадници добију кроз разговор са њима значајни су касније за формирање одељења, јер се иде на то да одељења буду уједначена”, рекао је Пашић и истакао да без обзира на резултате теста за првака половина другог разреда је време када се ипак сви “стижу”.

Нагласио је да се 25. марта отвара специјална телефонска линија за све оне родитеље који имају додатна питања. Подсетио је и да у Србији већ четврту годину годину постоји услуга е-заказивање, која се у неким земљама ЕУ тек сада уводи.

Извор: ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept