Početna » ПОРЕМЕЋАЈ СНА, РАЗДРАЖЉИВОСТ И ПАД КОНЦЕНТРАЦИЈЕ: Почиње летње рачунање времена – ова група људи може бити у проблему

ПОРЕМЕЋАЈ СНА, РАЗДРАЖЉИВОСТ И ПАД КОНЦЕНТРАЦИЈЕ: Почиње летње рачунање времена – ова група људи може бити у проблему

У НОЋИ између 30. и 31. марта померамо казаљке један сат унапред и прелазимо на летње рачунање времена.

од Паланка данас
0 Коментар

Зашто наизглед мала промена утиче на наше здравље и да ли ће нам наредних 10 дана бити довољно да се припремимо? О томе говори докторка Бисерка Обрадовић.Она је подсетила да је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године.

– Сада ћемо спавати сат времена краће, наш организам има свој биоритам који поштује. Недостатак тог једног сата ће утицати пре свега на метеоропате и хроничне болеснике који терапију пију у одређено време – навела је Обрадовић за Пинк.

Како је истакла, лакше се подноси ова летња промена времена.

– Има више сунца, дан и обданица су нам дужи и то утиче на наше расположење, али и здравље. Сунце утиче на лучење малтонина и сератонина, тако да ћемо ову промену лакше поднети – објаснила је Обрадовић.

Ипак, ова промена може да пореметити људима сан.

– Долази до тежег успављивања, сан није квалитетан као што је сте, долази до чешћег буђења – упозорила је докторка и нагласила да је потребно неколико дана да се организам адаптира.

Добро је, напоменула је она, припремити се за летње рачунање времена у смислу усклађивања терапије.

– Могу се јавити и лоша концентрација, промена расположења, раздражљивост… – истакла је Обрадовић.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept