Početna » ПОСКУЉУЈЕ ТВ ПРЕТПЛАТА ЗА РТС И РТВ: Ова ставка на рачуну за струју се увећава за 50 динара

ПОСКУЉУЈЕ ТВ ПРЕТПЛАТА ЗА РТС И РТВ: Ова ставка на рачуну за струју се увећава за 50 динара

Предлогом измена Закона о изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис предвиђено је поскупљење ТВ претплате

Претплата за РТС и РТВ биће 50 динара скупља, предвиђено је Предлогом закона о изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.У образложењу предлога закона наводи се да је, „полазећи од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Србији, високих иницијалних трошкова штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високих трошкова код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања са једне стране и потребе обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервис, са друге стране, као најцелисходније предложено решење да се у периоду од 1. јануара 2016. године до 31. децембра 2025. године јавни медијски сервиси делимично финансирају из буџета Републике Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе, која би се наплаћивала преко рачуна за утрошену електричну енергију, који обезбеђује високи степен наплате таксе“.


Предложеним изменама закона привремено се, како се наводи – продужава у наведеном периоду уређивање начина финансирања основне делатности јавног медијског сервиса, „с циљем отклањања околности које би могле да доведу у питање рад јавних медијских сервиса и обављања њихове основне делатности, која је у функцији остваривања јавног интереса, наводи законописац“.

„Имајући у виду пораст свих трошкова пословања јавних медијских сервиса изазваних макроекономским кретањима и глобалној економској ситуацији, чињеници да постојећа такса коју грађани плаћају 299 динара месечно, као и да је висина таксе на нивоу од 2020. године, предлаже се да се висина повећа на 349 динара месечно, што је номинално увећање од 50 динара месечно“, наводи се у образложењу предлога закона.

Средства по основу таксе за јавни медијски сервис и буџетска средства, њихов укупан износ и сразмера утврђују се, како се наводи „у функцији обезбеђења стабилног система финансирања основне делатности јавних медијских сервиса, њихове уређивачке независности и институционалне аутономије, истовремено водећи рачуна о економском амбијенту и економској снази обвезника“.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept