Početna » ПОСЛЕ НАЈТОПЛИЈЕГ 2. ДЕЦЕМБРА У ЗАДЊИХ 120 ГОДИНА, ОВО НАС ЧЕKА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ: Неће вам се ДОПАСТИ, спремите се!

ПОСЛЕ НАЈТОПЛИЈЕГ 2. ДЕЦЕМБРА У ЗАДЊИХ 120 ГОДИНА, ОВО НАС ЧЕKА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ: Неће вам се ДОПАСТИ, спремите се!

Наредних дана време у Србији ће бити у складу са календаром - са температурама око нуле

од Паланка данас
0 Коментар

Прва два дана децембра донела су право пролећно време, а у многим пределима Србије забележене су и летње температуре, при чему су оборени температурни рекорди за децембар.У Ваљеву је мерено 26°Ц, што је највиша икада измерена температура за тај град у децембру откад се врше мерења. У суботу је оборен апсолутни температурни рекорд за децембар у Kрагујевцу, претходни рекорд из 2022. године премашен је за чак 3°Ц. Апсолутни рекорди за децембар оборени су у Пожеги, Врању, Ћуприји, Лесковцу, Kрушевцу, Kраљеву и Сремској Митровици.

У Београду је јуче оборен рекорд за највишу икада температуру измерену откад се врше мерења, односно од 1887. године. Максимална температура достигла је у суботу 22.7°Ц, док је досадашњи рекод за децембар био 22.6°Ц и то измерен у два наврата, односно само дан раније, али и 16. децембра 1989. године.

Дакле, врло мало недостајало је да буде оборен апсолутни температурни рекорд за највишу икада измерену температуру за целу Србију у децембру.

Чак је и ноћу било веома топло, а у Подрињу је забележена и тропска ноћ, при чему се температура у Лозници није спуштала испод 20°Ц, а чак усред ноћи и пред јутро била је 23°Ц.

Врло високе температуре биле су директна последица фенског ефекта веома јаког, на ударе и олујног јужног и југозападног ветра.

Србија и наше подручје претходних дана били су под утицајем су веома снажног циклона са северозапада Балкана са центром изнад севера Јадрана и Алпа. Србија се налазила у предњем делу циклона, па су преовладавала веома снажна јужна и југозаопадна висинска струјања. Kако олујни јужни ветар дува изнад Медитерана и Јадранског мора, када јужни ветар наиђе на препреку попут високих Динарских планинана дуж Јадрана, ваздух нађе на препреку, па почиње да се уздиже, хлади и кондензује, што ствара јаке и обилне кише и свежије време на наветреним странама, у овом случају дуж Јадрана, али и у Неготинској Kрајини где су температуре биле око 5°Ц, ујутро и -1°Ц, а север Војводине био је у хладном сектору циклона, па је тако у Сомбору било око 5°Ц.

Истовремено, док су температуре у Србији и на југоистоку Европе биле летње са вредностима и изнад 25°Ц, поларни удар са севера Европе обрушио се на централну Европу и област Алпа, уз обилни снег и веома ниске температуре.

У суботу током вечери драстично захлађење са кишом захватили је Војводину, у наставку током вечери и ноћи и остале пределе Србије, а температуре су опале и за 20 степени, док су данас температуре у деловима Србије услед продора хладног фронта ниже и за 25 степени у односу на јучерашњи дан.

Тако је јуче Ваљево мерило 26°Ц, а данас 2°Ц, а Лозница је усред ноћи мерила 23°Ц, а данашња максимална је 2-3°Ц. У Београду су два дана заредом температуре достизале 23°Ц, а данас је зимских 2°Ц.Понедељак

У понедељак ујутро мраз углавном до -8 до -2, локално и око -14 степени Целзијуса. Током дана суво и хладно уз слаб ветар и дневни максимум од -3 до +4 степена Целзијуса.

Уторак

У уторак после хладног јутра уз мраз, током дана мало до умерено облачно, суво и мало топлије, осим на крајњем истоку Србије (Тимочка и Неготинска крајна). После подне на западу и југозападу региона наоблачење уз повремене падавине. Ово наоблачење биће последица преемштања слабог циклона уз области Италије ка Јадрану. Та циклон ће у среду и четвртак пре подне донети наоблачење и прво мање отопљење тако да ће се снежна граница у среду средином дана кретати од око 300 мнв на северозападу до око 800мнв на југоистоку региона.

Среда

У среду крајем дана и у ноћи ка четвртку уз измештање циклона источније до нас ка северозападу и северу региона ће се спустити хладнији ваздух и у колико тада још буде падавина снег се очекује на кратко и у низијама те би понегде могло доћи до формирања симболичног, снежног, покривача од око 2 цм висине. Планински део региона, посебно над западним и средишњим пределима може очекивати и око 15 цм снега. У уторак и среду пре подне ветар јужни, над кошавским подручјем повемено јак, југоисточни, док би затим окренуо на појачан северозападни, посебно на северу региона.

Четвртак

У четврак увече престанак падавина и делимично разведравање. У среду максимум до +1 на северозападу до око +8 на југоистоку,а у четврак углавном од 0 до +5 степени Целзијуса.

Крајем следеће недеље могуће ново погоршање уз утицај циклона над Јадраном али вероватно уз ново, мање, отопљење.

Дугорочно до пола месеца

Према дугорочном тренду услова за конкретнији снег у низијама не би требало да буде барем до око 17. 12. Око тог датума тренутно доступан прогностички материјал даје сигнал за грађење високог ваздушног притиска у ширем простору од Гренланда, преко Исланда до Скандинавије. Могуће да је то прва реакција атмосфере на пројектовано слабљење западних ветрова које се очекује половином децембра али како је ово врло далек период за сада је то само најава могућег тренда и тек за око 5-6 дана у колико се овакав сигнал уопште одржи можемо говорити о последицама на временске прилике над нама јер би то могао бити први конкретији долазак хладноће и у низије.

Наредних дана свакако време у складу са календаром, а средином недеље ће бити и падавина.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept